menu
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
форум » Форум за град Елена » Новини от град ЕЛЕНА » Мало и голямо се изсипа на Неювския събор (Мария Симеонова)
Мало и голямо се изсипа на Неювския събор
venko1978Дата: Monday, 03.05.2010, 18.21 | Съобщение # 1
№1
Група: Администратор
Съобщения: 123
Репутация: 10
Статус: Offline
Няма еленчанин, който да не пази сладки спомени за Неювския събор, чието начало е доста назад във времето. Тогава се правел на 14 май, на Йеремия, дори старите еленски градинари се събирали в родния край под призива „Да се срещнем на Йеремия на Неювската кория”.
След дългата зима и дъждовните дни хората чакали с нетърпение да излязат сред природата, да седнат на сладки приказки на голямата поляна и да отпуснат душите си.
В ранния следобед на 1 май там се изсипа мало и голямо. Едни предпочетоха да вървят 2 км пеш от града, други направиха опашки от автомобили, а за останалите общината осигури автобуси, даже и двуетажен открит - атракционен, който след първия курс вече пътуваше препълнен от горния площад на Елена до Неювската поляна.
Днес на нея не се колят агнета както някога, нито се варят в казани или въртят на шиш, но пък не спря печенето на кебапчета, които не стигнаха. Дори и в дни на криза хората се поразпуснаха край димящите скари и касите с бира, пред пъстрите сергии, детските люлки и пързалки и ред други изкушения. Освен за сбора зам.-кметът на Елена Йордан Кирчев трябваше да черпи и за рождения си ден.
Настроението подгряваше, както е открай време, Златаришката духова музика, а на откритата сцена повече от два часа продължи надпяването между читалищните състави на Беброво, Марян, Чакали, Елена и туристическия хор.
 
форум » Форум за град Елена » Новини от град ЕЛЕНА » Мало и голямо се изсипа на Неювския събор (Мария Симеонова)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: