menu
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
форум » Форум за град Елена » Новини от град ЕЛЕНА » Калина Стефанова стана световен шампион (21-годишната красавица от Елена победи в категория до 56)
Калина Стефанова стана световен шампион
venko1978Дата: Tuesday, 07.12.2010, 15.48 | Съобщение # 1
№1
Група: Администратор
Съобщения: 123
Репутация: 10
Статус: Offline

Калина Стефанова стана световна шампионка по самбо и донесе първата титла за страната ни на 34-ото първенство на Планетата за жени и мъже в Ташкент. 21-годишната красавица от Елена победи в категория до 56 кг и стана най-младата шампионка на първенството в Узбекистан. Триумфът на Калина Стефанова изгледаха на живо президентът на международната федерация Василий Шестаков, президентът на Азиатската федерация по самбо Фазлидин Пулатов и спортният министър на Узбекистан Джасун Акрамов. 340 състезатели от 35 нации участвата на световното първенство. Носителката на званието “Почетен гражданин на град Елена” Калина Стефанова дебютира с победа на световно за жени, след като прегази на четвъртфинала Монтеро Родригез от Венецуела. На полуфинала 32-годишната Татяна Зенченко от Русия стана втората жертва на Калина, която демонстрира изключителна техника и тактическа дисциплина . В спора за световната титла Стефанова набързо прекърши устрема на връстничката си Анара Естебесова от Киргистан и ликува със златото и шампионската титла. Успехът е най-големият в кариерата на Калина Стефанова, която през сезона дебютира с бронз на европейско първенство за жени в Минск. През 2009 г. студентката в Национална спортна академия завоюва два сребърни медала от европейско и световно първенство при девойки до 20 години. В колекцията си от отличия най-добрата самбистка в областта има и европейска титла за девойки от 2008 г. През това лято тя взе сребро на фестивала на бойните спортове в Пекин, който минава за неофициална олимпиада. Калина започва да тренира джудо от трети клас в спортен клуб “Ипон 87” (Елена) при треньора Иван Мирянов. Тя е национална състезателка по джудо и самбо и в последните години е несменяема републиканска шампионка от момичета до девойки и жени.
Общо седем медала спечелиха българските самбисти на Световното първенство. Освен Калина със злато се окичи и Ивелина Илиева (60 кг). Вицешампиони станаха Ваня Иванова (64 кг) и Иван Илиев (+100 кг). Бронзови медали извоюваха Габриела Кирилова (48 кг), Гергана Вацова (52 кг) и Мария Оряшкова (+80 кг). В отборното класиране при жените България зае престижното второ място след Русия и пред Монголия, Беларус, Украйна и други.

Георги ГЪРЕВ

 
venko1978Дата: Tuesday, 07.12.2010, 16.22 | Съобщение # 2
№1
Група: Администратор
Съобщения: 123
Репутация: 10
Статус: Offline

В родния град и любимото училище в петък посрещнаха световната шампионка по самбо Калина Стефанова. „Златното” момиче на Елена заслужено достигна до върха и донесе много радостни емоции на своите съграждани.
„Аз съм най-щастливият кмет днес, защото посрещам първия световен шампион в историята на града” – призна развълнувано Сашо Топалов пред еленчани, които бурно аплодираха Калина при влизането й в залата на общината. Дойдоха много нейни приятели, близки, колеги на родителите й, учители да споделят радостта от големия успех на спортистката.
На световното първенство по самбо, което се проведе в Узбекистан от 3 до 8 ноември, Калина бе най-младата световна шампионка – на 21 години, като това е първото й участие при жените на подобен шампионат. С този успех в историята на българското самбо еленското момиче стана и първата световна шампионка в категория до 56 кг.
„В самбото биеш ли рускинята, ставаш първа, а аз с тази контузия и тежкия жребий имах малки шансове – сподели за трудния път до титлата Калина. – Срещата с представителката на Беларус реши изхода. Излязох с голямо самочувствие. С повече тактика и мисъл преодолях собствения си страх, а това е много важно, за да преодолееш и страха от другите състезателки и да ги надвиеш.”
Талантливата спортистка благодари на своя сегашен треньор и на Федерацията по самбо за доверието да участва на световния шампионат. Тя каза още, че е признателна на своя първи треньор Иван Мирянов, с когото макар и мислено заедно са стигнали до световната титла. Тя и той най-добре знаят цената на десетгодишния им труд. Калина тръгва от еленския клуб „Ипон 87” по джудо, в който тренират и печелят медали десетки нейни последователи.
Тържествено посрещане по обяд в петък имаше и в СОУ „Иван Момчилов”, чиято възпитаничка е световната шампионка, и то бе неочаквана изненада и за самата нея. В препълнената актова зала на училището всички й се радваха, а тя благодари на своите учители, че са я направили силен човек. Близо час Калина раздава автографи на учениците.
С голямото си постижение тя ощастливи най-вече своето семейство, което винаги е вярвало в успехите й. Световната титла спечели на рождения ден на дядо си Пенчо Стойков, който на 5 ноември стана на 83 години.
Световната шампионка призна пред своите съграждани, на които благодари за подкрепата и топлото посрещане, че посвещава успеха си на своята майка, на която обещала златен медал от световното. Румяна Стефанова е дългогодишна учителка в ЦДГ в града, а баща й Георги е директор на музея.
„Аз знам цената на нейните сълзи, на контузиите и лишенията и затова нашето момиче си заслужи успеха. Всички еленски деца имат качества и ако всеки ден им казваме колко много ги обичаме и подкрепяме, със сигурност ще успеят. Няма да забравя щастливия миг, в който Калина ми се обади по телефона с думите: „Мамо, поздравявам те с българския химн, който прозвуча в моя чест”, развълнувано сподели майка й по време на посрещането.
Кметът Сашо Топалов подари на световната шампионка иконата на светите равноапостоли Константин и Елена и знамето на града с пожелание да го развее на върха, когато спечели и олимпийска титла. Градоначалникът връчи и парична награда на „златното” момиче, което едва на 18 години за високите си спортни постижения бе удостоено със званието „Почетен гражданин на Елена”.
Във вторник Калина Стефанова заедно с другите световни шампиони от първенството ще бъдат на среща в българския парламент.

Мария Симеонова

 
форум » Форум за град Елена » Новини от град ЕЛЕНА » Калина Стефанова стана световен шампион (21-годишната красавица от Елена победи в категория до 56)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: