menu
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
форум » Форум за град Елена » Новини от град ЕЛЕНА » В 130-годишното читалище е жив духът на Христо Търсанков (Мария Симеонова)
В 130-годишното читалище е жив духът на Христо Търсанков
venko1978Дата: Friday, 26.08.2011, 19.58 | Съобщение # 1
№1
Група: Администратор
Съобщения: 123
Репутация: 10
Статус: Offline
В 130-годишното читалище е жив духът на Христо Търсанков

Близо 80 земляци се събраха в читалище „Просвета”, за да честват две светли дати в историята на село Разпоповци, днес улица на град Елена по силата на административна разпоредба от преди 40 години.
В края на 1881 г. с театрално представление на „Райна Княгиня”, подготвено по инициатива на учителя Петко Коев и градинаря Димитър Мирянов, е поставено началото на читалището в Разпоповци.
Тридесет години по-късно се ражда човекът, чиято житейска съдба е свързана с него до последния му дъх. „Когато съм се родил, майка решила да ми хвърли пъпа към реката, та да ми върви по вода. Реката е досами нашия двор от едната страна, а от другата е читалището. Като засилила пъпа ми към реката, той се извил и полетял към читалището. Така и пращаше хората, които ме дирят у дома: „Вървете в читалището, нали там му е пъпът хвърлен!” – пише в спомените си Христо Търсанков, за когото читалището в родното му село беше храм. За него той се раздаваше от сърце и душа. Вършеше всичко – от театралните постановки на сцената до ремонта на прокапалия му покрив. С неговата дейност като режисьор, актьор, библиотекар, сценограф, художник, домакин се пишеше историята на читалище „Просвета”.
През 1931 г. с много трудности и заеми, но с голям ентусиазъм и доброволен труд разпоповчани издигат новата читалищна сграда, от втория етаж на която години наред бай Христо спускаше да се развява за всеки празник националния трибагреник. С битов хор, мандолинен оркестър, оркестър от народни инструменти, музеен кът, картинна сбирка читалището в Разпоповци се налага като едно от най-дейните в Еленска околия. От неговата сцена тръгва големият български актьор Георги Георгиев-Гец, на когото Христо Търсанков е първи режисьор. По-късно Гец ще напише: „Ако мога един ден да стана на сцената такъв магьосник, каквито бяха в детството ми разпоповските актьори, ще бъда най-щастливият човек”.
Бог отреди бай Христо, скромният, но с дух на аристократ, да ни напусне на най-българския празник – Деня на светите братя Кирил и Методий. Четири години по-рано, на своята 80-годишнина, той изигра блестящо на еленска сцена Лука от Горкиевата пиеса „На дъното”. Той си отиде, но неговият пример на творец и родолюбец и досега поддържа буден духа в разпопското читалище. Днес хората в селото-улица са около петдесетина, но читалището е със статут на градско и в него членуват 153-ма души. От шест години имат състав за скечове и песни, който радва публиката на събори и фестивали. Миналата година общината в Елена направи основен ремонт на читалищния салон, фоайето и двете гримьорни, а преди това по „Красива България” – ремонт на фасадата.
От известно време читалищното настоятелство наложи като традиция да се честват 70- и 80-годишнини на разпопчани, независимо на кой край на света се намират. Девет юбиляри бяха удостоени с това внимание на тържеството в Разпоповци за 130-годишнината от основаването на читалището и 100 години от рождението на Христо Търсанков.

източник-вестник Борба
 
форум » Форум за град Елена » Новини от град ЕЛЕНА » В 130-годишното читалище е жив духът на Христо Търсанков (Мария Симеонова)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: