menu
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
форум » Форум за град Елена » Новини от град ЕЛЕНА » Еленски ученици развиват културно-исторически проект
Еленски ученици развиват културно-исторически проект
venko1978Дата: Thursday, 27.09.2012, 16.40 | Съобщение # 1
№1
Група: Администратор
Съобщения: 123
Репутация: 10
Статус: Offline


Цял клас от еленското СОУ "Иван Момчилов" започват работа по проект "Културно-исторически маршрути от епохата на българското Възраждане”. Проектът стартира от първи октомври. Той включва представяне на личности от епохата на Възраждането и връзката им с определени културни паметници. Това съобщи преподавателят по "Свят и личност" в школото Йордан Минчев.

В проекта е включен целият клас, като учениците са разделени на четири екипа по пет души и всеки от тях има определена роля – един е фотограф, втори описва личностите и паметниците, трети прави компютърна обработка, а останалите двама представят проекта.

В задачата на всеки екип има по две личности от епохата на Българското възраждане и по няколко паметници на културата от същия период. Задачата на учениците е чрез обстойно представяне на личността, делото и живота на Неофит Бозвели, Иларион Макариополски, Захари Зограф, Никола Фичев, Йосиф Брадати, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски и Иван Момчилов да се открие връзката или тесните им взаимоотношения с характерни паметници на възрожденската архитектура – Петропавловски манастир, Хилендарски манастир, Родна къща на Макариополски, Храм "Св. Стефан”, Храм Св. Троица в Свищов, Троянски манастир, Къщата с маймунката в Търново, Преображенски манастир, Плаковски манастир, Храм Рождество Пресвета Богородица (в Елена), Рилски манастир, Зографски манастир, Храм Св. Никола, Разсукановите къщи, Родна къща на Хилендарски, Взаимно училище в Габрово, Даскалоливницата, Априловска гимназия, Храм "Успение на Пресвета Богородица" и Часовникова кула в Елена.

Целта на проекта е преминавайки през историческите извори, факти и събития да се открие взаимовръзката между личностите – будители, книжовници, духовници и хора на изкуството, да се обогатят знанията по историята на родния край, учениците да се научат да разсъждават в конкретно историческо време, допълни г-н Минчев.

В началото, както и в края на проекта, учениците ще бъдат подложени на тест относно историческите личности и културните паметници, с които те ще работят. По този начин ще се определят знанията преди и след проекта и ползата от него.

Проектът е с продължителност три месеца и приключва в края на календарната годината. През януари 2013 г. учениците ще представят проектите си пред учителя Йордан Минчев.

източник: sever.bg
 
форум » Форум за град Елена » Новини от град ЕЛЕНА » Еленски ученици развиват културно-исторически проект
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: