На 27 октомври в Елена се проведе празникът на еленския бут - форум


Общата визия на сайта зависи от браузера който ползвате ние препоръчваме firefox/БГ, ако го искате за ваш браузер НАТИСНЕТЕ червения надпис*                   



    САЙТ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНЕ   
и техни роднини и приятели!
дата-10.12.2016 / час-09.50


Влезе като  Гост |"Гости" Добре дошъл!!!-Гост
[ Ново съобщение       · Членове        · Правила на форума ·    Търсене ·     ]
Page 1 of 11
форум » Форум за град Елена » Новини от град ЕЛЕНА » На 27 октомври в Елена се проведе празникът на еленския бут
На 27 октомври в Елена се проведе празникът на еленския бут
venko1978Дата: Sunday, 28.10.2012, 00.04 | Съобщение # 1
№1
Група: Администратор
Съобщения: 123
Репутация: 10
Статус: Offline

\снимка Веско Василев\


"По морето правят паламуд, а в Елена правим бут". Това споделиха майстори на прословутия еленски бут от свинско месо. Стотици жители и гости на балканското градче се стекоха в събота на първия празник, посветен на кулинарния деликатес.

В центъра на Елена от ранни зори се носеше ухание на печени мезета. Разпънати бяха шатри, където чевръсти колбасари разфасоваха на място едногодишни бутове, предлагаха луканци и наденици по традиционни месни рецепти, останали от векове. Издокарани в национални носии касапи на място демонстрираха пърлене на прасе в трап. "Това е древна балканска традиция за колада. Изкопава се яма, напълва се с дърва и прасето се пърли над кладата", разкриха еленчани, които изпълняваха нагледно ритуала.

За празника пристигна министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който поздравяваше присъстващите и разглеждаше дюкяните. Заедно с кметовете на Велико Търново - Даниел Панов, и на Елена - Дилян Млъзев, социалният министър се поспря да погледа обработката на прасето, което два часа преди това бе заклано и обречено на церемонията.

"Хранихме си прасенцето цяла година със сочна копривка, сега то ще ни изхрани до догодина", редеше гиздава еленчанка и след миг подаде сребърно менче с червено вино на министър Младенов.

Министър Младенов остана възхитен от еленския бут и доволен се обърна към търновския градоначалник: "Брей, гледай какви вкусотии и мезета правели тук".
Майстори колбасари разкриха процедурата по правене на еленски бут. "Избираме 120-130-килограмови прасенца. Месото се потапя в зелева чорба. После се осолява обилно и се оставя да съхне най-малко година. Климатът в Еленско е специфичен и само тук може да се направи такъв бут. Имам къща за гости и годишно приготвям по 40-50 бута", разказа Иван Трухчев.

"Бъркат, че нашият бут се прави от елен. Продуктът ни е специфичен и освен от прасе, от друго не може да се приготви", категорични са балканджиите. Кметът на възрожденското градче Делян Млъзев се е амбицирал да превърне кулинарния фестивал в традиционен туристически продукт.
 
venko1978Дата: Sunday, 28.10.2012, 00.28 | Съобщение # 2
№1
Група: Администратор
Съобщения: 123
Репутация: 10
Статус: Offline
Quote (venko1978)

"По морето правят паламуд, а в Елена правим бут". Това споделиха майстори на прословутия еленски бут от свинско месо. Стотици жители и гости на балканското градче се стекоха в събота на първия празник, посветен на кулинарния деликатес.

НА ТОВА СЕ КАЗВА "ЕЛЕНСКИ ЛАФ"
 
форум » Форум за град Елена » Новини от град ЕЛЕНА » На 27 октомври в Елена се проведе празникът на еленския бут
Page 1 of 11
Search:

Copyright V.S * Открит: Понеделник:02.11.09 © 2016
Hosted by uCoz
Add to Google