menu
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
форум » ФОРУМИ » Новини » Разбита хакерска мрежа в Испания, заразила 13 милиона PC! (Разбита хакерска мрежа в Испания, заразила 13 милиона PC)
Разбита хакерска мрежа в Испания, заразила 13 милиона PC!
venko1978Дата: Friday, 05.03.2010, 15.11 | Съобщение # 1
№1
Група: Администратор
Съобщения: 123
Репутация: 10
Статус: Offline
Испанската полиция разби една от най-големите хакерски ботнет-мрежи в света, която заразила с вирус над 13 милиона компютъра в 190 държави, съобщават световните агенции. По-голямата част от тях са собственост на 500 от най-влиятелните компании в света и на 40 крупни банки. Вирусът на хакерите крадял номера на кредитни карти и други ценни данни. В операцията по разкриването на мрежата са участвали и две големи компании за информационна сигурност - канадската Defence Intelligence и испанската Panda Security.

Задържани са трима мъже, испански граждани, на възраст между 25 и 31. Те са заподозрени в организиране на мрежата, известна с името Mariposa (в превод пеперуда). Тя за първи път била открита през май миналата година от частната канадска фирма за защита на информацията, която сигнализирала на ФБР. Силите за сигурност смятат, че хакерите създали мрежата в края на 2008 г., възползвайки се от "вратички" в защитната система на популярния браузър на Windows, Internet Explorer.

Вирусът се е предавал от компютър на компютър и посредством USB устройства и линкове в чат-програми. Заразените машини стават част от т.нар. ботнет-мрежа, която може да се контролира от създателите на вируса. Той е бил програмиран да регистрира ключови удари по клавиатурите на заразените компютри и да препраща сведенията в "команден и контролен център", където хакерите складирали данните. Полицията е намерила лични данни за над 800 000 потребители, складирани при смятания за тартор на групата, който бил арестуван в северния баски регион на Испания.

 
форум » ФОРУМИ » Новини » Разбита хакерска мрежа в Испания, заразила 13 милиона PC! (Разбита хакерска мрежа в Испания, заразила 13 милиона PC)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: