menu
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
форум » ФОРУМИ » Новини » Отстраняването на Първанов е всъщност невъзможно!
Отстраняването на Първанов е всъщност невъзможно!
venko1978Дата: Thursday, 11.03.2010, 18.01 | Съобщение # 1
№1
Група: Администратор
Съобщения: 123
Репутация: 10
Статус: Offline
biggrin
Изявата на българския финансов министър Симеон Дянков в телевизионно предаване в началото на март стана повод за поредната политическа разправия

На правителството и неговите поддръжници им липсват десет гласа, за да получат две трети мнозинство за откриване на процедура за отстраняване на държавния глава

Правителството на ГЕРБ заплашва президента: оповестена е процедура за отстраняването му - с тези уводни думи започва статия на германския "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" по повод актуалните политически боричкания в България.
Изявата на българския финансов министър Симеон Дянков в телевизионно предаване в началото на март стана повод за поредната политическа разправия в София, продължава информацията, цитирана от Дойче веле.
В предаването Дянков бе запитан дали може да докаже твърдението си, че българският президент бил "млад милиардер" с имущества в САЩ, Дубай и Европа. Дянков оспорва да е споменавал подобно нещо. Когато водещият на предаването отново го попита дали смята Първанов за млад милиардер, Дянков отговори: "Той категорично не е млад!"

Импийчмънтът - мисия невъзможна

Спорът ескалира, след като в края на миналата седмица президентството прибягна до необичайна мярка и публикува на сайта си стенограма от разговор между Първанов и Дянков. Това било станало без знанието и разрешението на финансовия министър. Вътрешният министър Цветанов обвини президента в нарушаване на конституцията, която забранява подслушването и записването на хора, когато не става дума за екстремни ситуации.

Към това обвинение се присъединиха фракциите, които подкрепят правителството на малцинството на премиера Борисов. Никой не е над закона, най-малко първият гражданин на държавата, заявиха те. В отговор Първанов обяви, че е обичайна практика официалните срещи на президента да бъдат документирани. Което пък накара опозицията да попита дали Първанов възнамерява да публикува в интернет и последния си разговор с шефа на Газпром.

На правителството и неговите поддръжници им липсват десет гласа, за да получат две трети мнозинство за откриване на процедура за отстраняване на държавния глава. Дори да получат на заем липсващите им гласове, успехът на импийчмънта изобщо не е сигурен, тъй като Конституционният съд може да отстрани президента само за държавна измяна. Конфликтът обаче очертава политическите разделителни линии в България през следващите месеци. А и това далеч не е първият случай от този род в София, пише авторът на статията и продължава:

Истинските мотиви на Първанов

Още през ноември миналата година подкрепящите Борисов парламентаристи поискаха отстраняването на президента. Тогава Борисов предложи да бъде избегната процедурата, ако президентът се извини за критиките си срещу правителството. Първанов, чиято политическа родина е опозиционната Социалистическа партия, беше обвинил кабинета, че не действал достатъчно решително срещу водещи фигури на подземния свят в България.

Фактът, че мандатът на Първанов изтича догодина, кара управляващите да предполагат, че в момента той подготвя почвата за завръщане в политиката след края на мандата си. Това становище на управляващата партия ГЕРБ се споделя и от независими наблюдатели. Според ГЕРБ поведението на президента ясно показва, че политическата му стратегия надхвърля хоризонта на втория му мандат. Твърде вероятно е Първанов да подготвя свой собствен политически проект, заключава "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".
Източник:actualno.com

 
форум » ФОРУМИ » Новини » Отстраняването на Първанов е всъщност невъзможно!
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: