menu
Home » 2011 » June » 1 » Енергийният регулатор ще задържа цената на тока още година
15.21
Енергийният регулатор ще задържа цената на тока още година



Енергийният регулатор ще задържа цената на тока още година



Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще поддържа минимален ръст в цените на тока още една година, но не и след това, съобщи председателят й Ангел Семерджиев след приключване на срещата с енергийните компании днес. От 2009 г. досега стойността на електроенергията беше вдигана веднъж с 1.5%, като с толкова се предлага да поскъпне и от 1 юли.

"Основната ни политика при определянето на цените е била това да става за сметка на финансовите резултати на дружествата в сектора. Знаем, че въпреки това цените изостават от инфлационния индекс", обясни Семерджиев.

Председателят на ДКЕВР допълни, че тази практика не може да продължи до безкрай и комисията може да си позволи да я следва само още един регулаторен сезон (юли 2011 г. - юли 2012 г.). "Така постигаме устойчиви цени, което считаме, че е фактор за стабилност, но ще можем да задържим цените такива още една година", допълни Семерджиев.

Той не уточни какво ще се случи с цените на тока след това, само допълни, че се надява ДКЕВР да постигне плавно поскъпване на електроенергията. "За съжаление сме принудени да действаме в ситуация на ограничени възможности на пазара и ниски доходи на хората. Не може обаче да не отчитаме и промяната в средата и трябва да удовлетворим исканията на енергийните дружества в някаква степен", обясни Семерджиев.

В края на миналата седмица енергийният регулатор обяви своите предложения за нови цени на тока от юли. Според документа токът за бита и предприятията ще поскъпне средно с 1.5%. Докато добавката за зелен ток се повишава, цената за достъп на мрежата пада с 21.39% до 6.99 лв. за мегаватчас. От Енергийния системен оператор определиха решението на ДКЕВР за несправедливо.

Междувременно от асоциацията на топлофикационните дружества предложиха, нощната тарифа на тока да се увеличи, така че да не бъде конкуренцията на парното. "Цената на нощната електроенергия е неестествено ниска за цяла България и в контекста на Европа и ако искаме топлофикациите да оцелеят, тя трябва да поскъпне", обясни председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България Илия Николаев.

По думите му друг пропуск в ценообразуването на парното е, че се допуска при еднаква норма на възвращаемост различните топлофикационни дружества да излизат на печалба или загуба. Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев коментира, че нощната тарифа ще се запази и че топлофикациите са тези, които трябва да станат по-конкурентни, за да ги избират потребителите.

източник- http://www.dnevnik.bg




Views: 661 | Added by: venko1978 | Tags: Енергийният регулатор ще задържа це | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]