menu
Home » 2011 » November » 16 » Глоба от 500 лева за хора паркирали на място за инвалид.
15.57
Глоба от 500 лева за хора паркирали на място за инвалид.


Глоба от 500 лева ще отнася всеки хванат, който без право паркира на място за инвалид. Това е разписано в поправките на Закона за движението по пътищата, които са предложени за обществено обсъждане.

В момента санкцията не е уредена в закона и всяка община сама решава чрез наредба как да наказва нарушителите. В София например глобата за неправомерно ползване на мястото със син знак за инвалид е 100 лв., което означава, че санкцията ще скочи пет пъти след приемането на промените в закона.

Във Велико Търново пък нарушителите се наказват с едва 50 лева. Целта на законодателните поправки е изравняване на наказанието в цялата страна, поясняват в мотивите си вносителите от транспортното министерство. Освен това налагането на висока глоба щяло да дисциплинира шофьорите, които съзнателно заемат места, определени за автомобили на хора с трайни увреждания. Практиката в другите държави членки на Европейския съюз е строга санкция на нарушението, отбелязват още от транспортното ведомство.

С други промени в закона се дава възможност картата, която дава право да се паркира на място за инвалид, да важи навсякъде в страната. В момента честа практика е отделните общини да издават документ, който не се признава в други градове. За целта ще се разработи унифициран вариант на картата, който да се използва във всички общини.

Източник: в. "Монитор"


Views: 680 | Added by: venko1978 | Tags: Глоба от 500 лева за хора паркирали | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]