menu
Home » 2015 » July » 28 » Окрадоха "Водното конче" за достъп на хора с увреждания в морето
15.35
Окрадоха "Водното конче" за достъп на хора с увреждания в морето

Окрадоха "Водното конче" за достъп на хора с увреждания в морето

  • Снимка:
    © Varnautre.bg

     

Задигната е най-важната част на съоръжението - фотоволтаичния панел, който осигурява енергията

Уникалното съоръжение "Водно конче", което преди броени дни беше тържествено открито на плажната ивица в "Аспарухово" край Варна, остана без задвижване, след като крадци задигнаха в събота вечер фотоволтаичния му панел. Крадците са разбили единствената в България Пътека за достъп до морето на хора с увреждания, която се намира на плажа Карантината. 

Задигната е най-важната част на съоръжението - фотоволтаичния панел, който осигурява енергията за задвижване на носещата конструкция по пътеката към водата. Без фотоволтаика съоръжението не може да работи. А и цялата идея на проекта е с еко задвижване най-сетне и у нас хората с двигателни затруднения да могат да влязат в морето и да се радват на водата като всички други.

Наглата кражба дълбоко огорчи общността на хората с увреждания, обединени около създателите на уникалното съображение от фондация "Център за рехабилитация посредством хипотерапия, терапевтична езда и зоотерапия". Ръководителят на проекта Пламен Климов сподели възмущението си от това как се посяга дори на помощта за тези хора. Още повече, че редица институции, след които областната управа и общината, както и много варненци лично се ангажираха с подкрепата за това съоръжение. Парите за довършването му бяха събирани лев по лев в последните месеци, като дори беше проведен благотворителен търг на картини за набавяне на последните средства. Всичко това сега е компрометирано от криминалното деяние.

"Те не откраднаха фотоволтаика, откраднаха нашата вяра, че у нас могат да се случват и добри неща", сподели огорчението си Пламен Климов. Сега надеждата на хората около "Водно конче" е в професионализма на полицаите от Четвърто РПУ, които са взели случая присърце.

Views: 1050 | Added by: venko1978 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]