menu
Home » 2014 » December » 6 » Предай нататък
15.27
Предай нататък

В Русия  се зароди ново социално движение: непознати, въоръжени с технологии и мрежа за обмен на информация безкористно помагат един на друг.
 Идеята е от  популярен филм Холивуд.
"Предай нататък" Pay it Forward (буквално— "плати за следващите")

 

Кирил Зухренков

Когато в двора на московчанка Екатерина Кравтцова-(
Катрин Райън Хайд/писателка живеща в чужбина) вижда безкрак скитник  на име Володя, тя без колебание събира малко пари и го изпраща в рехабилитационен център със собствени средства му купува инвалидна количка, и в замяна иска само едно нещо - той също да направи три добри дела.

Втрещена от броя бездомни Кейт казва:  че трябва да опитваме да живеем според принципите на Предай нататък (това е - "да плати за следващите") бедните хора  могат да бъдат намалени до една проста формула - добра за добро.  За първи път на тези принципи бяха формулирани в книгата американска писателка Катрин Райън Хайд, скоро те ще се разпространяват по  целия свят,  Русия вече е достигната ...

Когато бездомния и безкрак  човек дошъл на себе си, Володя обеща да помогне на друг да спре да пие. Най-малко на един от неговите приятели. Изпълнил  ли е обещанието си Кейт не знае, но тя все още е убедена, че светът е готов за промяна. В допълнение,както мисли главения герой на книгата  ...

Идеята на американското момче е всъщност нейна.

Романът на  Катрин Райън Хайд е публикуван през 1999 г., и й  донесе световна слава, след това  се снима  драма в Холивуд- Pay it Forward (публикуван в Русия  източна Европа неправилно преведена като "Предай нататък") не е една сълза се е проляла от публиката в различни страни и континенти.



Сюжетът е следния:
Напреднал социалните изследвания учител дава на клас задача - да измислят как да направят света по-добро място.

Едно от децата/Тревър излиза на тази мисия в буквалния и смисъл, някои дори предлагат да се каже на всички китайци скочат едновременно и да се завърти оста на Земята.
Но най-ефективното решение оказва на нашия герой( 12-годишния Тревър) той казва на класа: помогнете на три непознати, и вместо да получат нещо материално, всеки един от тях също да помогне на други три. По този начин трябва да се получи пирамида от добрини-всяко добро дело ще нарасне три 3-9 от 9-27 и така нататък. Във филма, Тревър се опитва да приложи идеите си в практиката, но трагично умира. Но идеята остава внася надежда, не само във филмите.


Статията е преведена от Руски език-

 

 

 

Журнал "Огонёк", №38 (5197), 26.09.2011

превод

Венко Стефанов


!!!ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ТЕМАТА !!!

Предай нататък

Предай нататък

Добротата е златната верига, с която е свързано обществото. – Гьоте

Случвало ли Ви се е някога, някой да направи нещо наистина мило за Вас, но да не знаете кой е бил той и да не можете да изразите Вашата благодарност? Когато бях в прогимназията, разполагах с ограничени средства и един месец наистина бях стигнал почти до дъното. Един ден, докато си проверявах пощенската кутия, открих бял плик без обратен адрес на него. Вътре имаше 20 доларова банкнота, заедно с бележка, на която пишеше: "За теб са! Наслади им се!” Бележката беше без подпис. Никога не открих кой е бил моя тайнствен благодетел.

25 години по-късно, все още си спомням за допълнителната сила и енергия, която ми даде чувството да знам, че някъде там има някой, който е демонстрирал загриженост към мен и ми е помогнал по толкова осезаем начин.

 

Години по-късно чух за "Случайните добрини”. Идеята е да направиш нещо неочаквано добро на някое друго човешко същество, без да очакваш отплата или благодарност за това. Често случайните добрини се извършват анонимно, както беше в моя случай. По този начин се създава ефектът на доминото. Човек получава някаква добрина, той на свой ред извършва нещо добро и следващия и следващия… Малките точици на светлина се умножават, докато света не стане по-ярък. В този смисъл можете да играете "Игра на щедрост”. Просто направете нещо хубаво за някой, без да излизате от анонимността и му оставете картичка с надпис: "Сега е твой ред. Предай нататък!”

Но добротата и щедростта не е задължително да бъдат анонимни. Във филма "Предай нататък”, на клас ученици в началното училище им е поставена задача да направят нещо, което ще промени света. Младият Тревор Маккинли решава, че ако хората съзнателно изберат да "предадат нататък”, когато някой направи нещо добро за тях, вместо да "върнат услугата”, когато някой ги обиди или нарани, светът наистина би могъл да се промени към по-добро.

Тревор, като инициатор на идеята, извършил и първото действие. Той направил добрини за трима души и ги помолил те да направят същото за по още трима. Когато те "предадяли нататък”, трябвало да обяснят защо са направили, каквото са направили и да помолят да се продължи верижната реакция.

В началото проектът "Предай нататък” изглеждал, че ще се провали, докато получателите на добрините не започнали на свой ред да извършват добрини. Когато най-накрая те направили, каквото се искало от тях, "Предай нататък” станало популярно движение в Щатите.

"Предай нататък” е просто филм с незадоволителен край, но визията на автора Катрин Райан Хайд оживява. Всеки ден по света, милиони хора откриват себе си, като част от веригата. Те получават много добрини, както малки, така и големи, както от анонимни хора, така и от хора, които познават и обичат. Много от тях, на свой ред извършват добрина за други хора.

Източник:http://www.positivespirit.net/


Връзката / "Случайните добрини”/ не е случайна прочетете!

 

 

Views: 9623 | Added by: venko1978 | Tags: predai natatak, Предай нататък, предай, Pay it forward | Rating: 1.0/5
Total comments: 3
0  
3 venko1978   (01.03.2012 19.50) [Материал]
your right/column-choose language and ready!
Translate
Избиране на език​▼

+1  
2 Irais   (29.11.2011 16.32) [Материал]
Good to see a tnalet at work. I can't match that.

0  
1 venko1978   (06.10.2011 16.15) [Материал]
Моля за снизхождение ако намерите правописни грешки!

Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]