menu
Home » 2011 » January » 31 » Проблеми с очите.
19.39
Проблеми с очите.


Най-общите признаци на заболяванията, придобити в резултат на тази работа са зрително напрежение, влошаване на зрението, повишено сълзене или сухота в очите и късогледство, съобщават американски офталмолози.

Визуалните проблеми могат да доведат и до физически като главоболие или болки в раменете и врата.

Радиацията, излъчваща се от екрана на компютъра, няма никакво отношение към тези признаци, въпреки че това е известен мит за вредата от компютъра, заявява доктор Джефри Уивър, директор на клиничната група "Брейнърд” (Brainerd) в Минесота (САЩ). Според него вредните ефекти на ултравиолетовата радиация от излъчването на монитора са минимални, но многото часове пред компютъра нанасят съществена вреда на зрението.

Офталмолозите препоръчват при работа с компютър да се правят кратки паузи, а на всеки два часа – поне 10 минути почивка, препоръчително свързана с раздвижване. Паузите могат да продължават 1-2 минути и през тях трябва да фиксирате зрението си върху някакъв отдалечен обект - това ще ви помогне да освежите фокусирането. Интензивността на яркост на монитора трябва да бъде регулирана за удобство на очите. Доктор Уивър смята, че в повечето офиси се наблюдава негативната тенденция към прекомерно увеличаване на яркостта. Текстовете задължително трябва да се четат лесно, следователно от голямо значение е и контрастът. Специалистите съветват и да се минимизира яркостта на отделните "икони”, защото всички източници на ярка светлина трябва да бъдат отстранени от периферното зрение.

Сухотата в очите е проблем, който възниква при работа в офисите, които обикновено представляват затворена среда с недостатъчно влажен въздух. В тези условия при четенето на документи очите мигат по-малко и това способства за тяхната бърза умора
Views: 761 | Added by: venko1978 | Tags: проблеми с очите | Rating: 5.0/1
Total comments: 1
0  
1 venko1978   (01.02.2011 14.10) [Материал]
surprised

Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]