menu
Home » 2013 » February » 17 » В цялата страна протестират срещу монополите
22.24
В цялата страна протестират срещу монополите

В 35 града в страната граждани излязоха на един от най-масовите протести у нас. Протестиращите искат национализация на енергоразпределителните дружества, както и отговорност за лицата, подписали неизгодни за страната ни договори. Бунтът в Пловдив се размина на крачка от бой, в Сливен яйца хвърляха по сградата на EVN, а в София шествието пое в нерегламентирана посока. Във Враца пък опит протестът да се политизира бе умело възпрепятстван от събралото се множество. Засилено полицейско присъствие има във всички градове.

Пиратки, домати и яйца полетяха към сградата на Народното събрание по време на протеста в София. Организаторите поискаха незабавна оставка на правителството и му дадоха една седмица срок, в който всички проблеми да бъдат решени. Малко след 12.30 часа протестиращите се насочиха към кръстовището на Орлов мост, където блокираха движението за повече от половин час. Изключително засилени са мерките за сигурност в столицата, има коли на Жандармерията и полицейски коли. С лента "Полиция" са оградени и всички сгради на пл. Народно събрание. На ул. "Георги Сава Раковски" пред сградата на Министерството на енергетиката също има полицейски коли, пожарна и много полицаи. Полицейски коли, включително и микробуси, има и в съседните улици.

В Шумен протестът срещу високите сметки за ток започна пред театъра в града. Хиляди се събраха и отдадоха последна почит към актьора Тодор Колев, който е родом от Шумен. Шуменци показаха уважението си към актьора с минута мълчание, аплодисменти и цветя. Протестното шествие продължи по централната пешеходна и завърши в Градската градина пред сградата на електроразпределителното дружество. Протестът премина без ексцесии. Шуменци изразиха недоволството си с викове „Мафия" и „Вън монополистите". Към сградата на енергото полетяха жълти стотинки и яйца, горяха се и сметки за ток.

Близо два часа продължи протестът на недоволните от високите сметки за ток, монополите и управлението на държавата старозагорци. Около 2000 души се събраха пред сградата на EVN, където скандираха срещу дружеството, а някои изгориха фактурите си за електроенергия.

Непосилно високите сметки за ток и обидно ниските доходи доведоха в неделния ден хиляди старозагорци. Възрастен човек сподели, че живее сам в апартамента си, отоплява се на дърва и въпреки това последната му сметка е с десет пъти по-висока от декемврийската. Освен скандиранията „Вън от държавата", „Мафия" и „Оставка", се чуха призиви всички в държавата в определен ден и час да не използват електричество, в знак на протест срещу монополите.

Семейство от Стара Загора, с четиригодишно дете, разказа, че след смяната на електромера им, без тяхно съгласие, получават месечни сметки за около 380 лева. Не могат да ги плащат, стоят без ток, помагат им съседи, разказа жената. „Изпращала съм множество жалби и затова сега се обръщам към директора на енергото в Стара Загора: Господин директор,направете проверка на електромера до една седмица. В противен случай, ще измъкна климатика си, който не мога да използвам от две години, защото нямаме ток в жилището си, ще дойда и ще счупя хубавата ви витрина". Пенсионираната от 13 години по болест, с три байпаса жена, изгори четири пъти по-високата си януарска сметка за ток на стълбите на енергоразпределителното дружество.

Въпреки, че нямаха разрешение, хилядите старозагорци, които се бяха събрали пред сградата на EVN, преминаха по централната улица, скандираха пред сградата на общината и блокираха пет възлови кръстовища. До сблъсъци с полицията не се стигна.

Близо 10 000 души протестираха на централния площад в Пловдив заради високите сметки за ток. Митингът за малко да прерасне в бой заради опит да бъде политизиран. Самообявилият се за пряк потомък на Васил Левски - Васил Кльонков, взе микрофона и обяви, че учредява партия „Глас на народа". Той призова всички желаещи след митинга да се запишат при него. Това предизвика гнева на гражданите, като един от тях скочи и го удари в гърдите. Благодарение на светкавичната намеса на полицаите не се стигна до по-сериозни сблъсъци. Васил Кльонков беше изведен настрани, за да се успокои, а човекът, който го блъсна, се сля с множеството и избяга. Хората скандираха „Мафия! „EVN вън! и „Без партии!". Стигна се и до късане на портрети на Бойко Борисов и Симеон Сакскобургготски. Протестиращите обявиха, че ще продължат митингите и следващата седмица. Всеки ден недоволните от политиката на монополите ще са в 17 часа пред централата на EVN, а в събота и неделя сборният пункт е пред Централна поща.

Кордон от над 100 жандармеристи е блокирал кръстовището пред Катедралата във Варна и не допуска протестиращите към Аспаруховия мост. За разлика от предните протести, множеството не се спря пред полицаите и направо зави по бул. "Владислав". Броят на демонстрантите непрекъснато расте и те вече са над 3000. Във Варна днешният протест е осми поред. Очакванията са шествието да бъде най-многолюдното до момента.

В Перник протестиращите са над 4000. Те са се събрали пред сградата на Община Перник и оттам са тръгнали към сградата на Енергото.

Около 5000 души протестират пред сградата на ЧЕЗ във Враца. Протестиращите се събраха по-рано пред общината, където започна и подписка срещу монополистите в България. На място депутатът от „Атака" Венцислав Лаков се опита да говори пред недоволните граждани, но множеството го избута с мотива, че протестът е граждански и няма да се позволи на нито една партия да се възползва.

„Не протестираме само заради сметките за ток, протестираме, защото няма с какво да си плащаме никакви сметки, защото нямаме пари, работа, Това е гладен бунт!", „ Ако нещата продължават така ни остава само евакуация в чужбина, не емиграция", Искаме да купуваме евтиния ток от АЕЦ „Козлодуй", а не тока на частните дружества" - обясняваха по мегафон събралите се пред сградата на енергото. До сблъсъци с полицията не се стигна. Нов протест ще има утре от 17 часа, отново пред сградата на ЧЕЗ.

Над 1500 дупничани блокираха главен път Е-79. Протестът срещу високите сметки за ток и ЧЕЗ започна в 11,35 ч. Пътят бе затворен символично на мястото на дупнишките барикади, от преди 16 години. "ЧЕЗ- вън", "Изчезвайте от България", "Оставка", "Мафия" бяха част от скандиранията на протеста. На място има полиция, но няма конфликти с протестиращите. Няма и големи опашки от автомобили по главния път, защото повечето шофьори обръщат движението и минават през града. Има спрели тирове, като шофьорите им изразяват подкрепа на митингуващите. Протестиращите решиха да направят шествие по главния път, като се движат в посока тунела и изхода от Дупница към София.

Над 500 кюстендилци блокираха за 10 минути кръговото кръстовище в Кюстендил на входа от към София, на "Капията". Протестът е срещу ЧЕЗ и високите сметки за ток. Хората първоначално се събраха на площад "Велбъжд", след което се придвижиха със скандирания "Мафия", "Събудете се роби" и "Протестираме, заради вас, елате с нас". Протестиращите бяха ескортирани от силите на реда. На протеста на кръговото кръстовище между част от хората се разрази скандал дали да стоят още там или да се разотидат. След 10 минути протестиращите отново тръгнаха в посока площад "Велбъжд".

Въпреки организацията в социалната мрежа и обещаното присъствие, до протест в Търговище не се стигна. В центъра на града се събраха двайсетина души. "Сигурно другите ги е страх да дойдат", заявиха дошлите.

„Енергийни монополи, вие създадохте и поддържате кризата в страната, най-добре и за вас и за нас, отивайте си, не ви искаме". Това призоваха в специална декларация на първия протестен митинг срещу монополите в Разград. „Мафия, вън от България" е най-често повтаряният възглас от събралите се около 500 души пред сградата на „Енерго Про". Пред мегафона със своя позиция имаха право да застанат всички участници в протеста, ако не използват политически призиви. Направиха го и млади хора, и възрастни, майки и бизнесмени, потърпевши от високите сметки за ток. Протестът роди и поезия. Диян Нецов получи аплодисменти за творбата си:

„Е.он, ЕVN и ЧЕЗ,
не сме богати като Крез.
Вървете си и то добро,
за да не гризнете дърво.
Парите български са наши,
така ни писна от апаши,
желаем ви приятен ден,
гуд бай, аувидерзен."

В декларацията разградчани настояват семействата с малки деца, социално слабите, детските градини, болниците, училищата да заплащат само потребената енергия, без допълнителните ценообразуващи компоненти. Ако не получат отговор до въпросите си, разградчани отново ще се съберат на протест. Сега сме отвън, следващия път може да сме на друго място, коментира един от организаторите учителят по химия Веселин Веселинов.

Яйца хвърляха по сградата на EVN в Сливен събралите се протестиращи. Бърза намеса на организаторите и на полицията успокои възникнал скандал на протеста срещу високите сметки за ток. По първоначални данни двама от протестиращите са се сбили, но бързо са били разтървани. В момента протестът продължава без ексцесии, някои от присъстващите демонстративно горят месечните си фактури за ток.

Над 2000 души са се събрали пред сградата на енергото с искания за национализация на ЕРП-тата, премахване на всички посредници - НЕК да поеме тяхната функция; разсекретяване на всички договори в енергийния сектор; търсене на отговорност на подписалите ги лица; премахване на задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК; конкретна, прозрачна и последователна политика за развитие на ВЕИ инсталации в дългосрочен план". Иска се също преразглеждане на чл. 69 от Конституция на Република България - "Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание".

Протестът, организиран изцяло във Фейсук, започна от площад „Хаджи Димитър" в центъра на Сливен. Събралите се хора викаха „Оставки" и „Всеки ден ще е така до победата", „Мафия". Посрещна ги оркестър „Карандила". След едноминутно мълчание в памет на големия актьор Тодор Колев и под съпровода на възрожденски песни хората започнаха протестното си шествие по бул. "Цар Освободител" /покрай Универмага/, бул. "Цар Симеон" до централата на ЕVN в Сливен.

Над 2000 души се събраха в Пазарджик и казаха „Не!" на политиката на енергодружествата в знак на протест срещу високите сметки за консумирана електроенергия. „Всички ние заедно сме тук, за да сложим край на повече от 20 години геноцид. Основните ни искания са за национализация на ЕРП-тата", заявиха организаторите на митинга. „Мислим, че ще успеем. В Пазарджик никога, от най-новата история, не са се събирали толкова много хора в знак на протест. Напрежението в цялата страна ескалира. Ние, жителите на Пазарджик, сме едни от последните, които започнахме да протестираме, но ви гарантираме, че ще сме едни от последните, които ще спрат".

Мирният протест започна в най-големия парк в областния град-остров „Свобода". Шествието премина през централните улици на Пазарджик, а движението по тях бе блокирано от полицията. На централния площад„ Константин Величков" организаторите обединиха исканията за национализация на енергодружествата, премахване на посредниците, премахване на задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК и др. Протестиращите поднесоха цветя пред паметника на Апостола и скандираха „Мафия" пред централата на EVN в Пазарджик. На шествието бяха разяснени правата на клиентите на енергодружествата и процедурата за подаване на заявленията с искане за проверка на електромерите, както и за разсрочване на задълженията за ток за месец декември. Протестът е охраняван от 100 полицаи.

Недоволството срещу монополите във Велико Търново се разраства. На третия по ред протест срещу високите сметки за ток излязоха над 500 души. Началото бе дадено в 11:00 часа пред сградата на общината, където първоначално се събраха около 150 човека. Митинг-шествието премина през главната улица на града, като непрекъснато се разрастваше и увличаше все повече хора. Протестиращите вееха национални знамена и издигнаха протестни плакати срещу своеволията на енергоразпределителните дружества и високите и неразбираеми сметки за ток. През цялото време хората скандираха и пееха националния химн.

Начело на шествието, организирано от граждански сдружения, бяха издигнати огромен национален трибагреник и черно траурно знаме, върху което пишеше "ЕНЕРГО ПРО ВЪН". "Българи станете, страната защитете", "Енерго Про отивай си с добро", "Елате с нас протестът е за вас", "Много сме - силни сме", "Всеки ден ще е така до победата" - това са само част от лозунгите, които скандираха протестиращите. Финалната точка бяха касите на Енергото до кооперативния пазар, където стотици великотърновци изказаха недоволството си. Основните искания на протестиращите са премахване на монополите, национализация на ЕРП-тата и граждански контрол върху дейността им. Митингът във Велико Търново като цяло премина без проблеми и инциденти. Само няколко яйца полетяха от тълпата към касите на Енергото, но до по-сериозни ексцесии не се стигна. Организаторите заявиха, че ако исканията на хората не бъдат чути, ще има нови протести. Общонационален митинг ще бъде организиран на 3 март пред парламента в София. /Дарик радио


източник:dnesplus.bg.

Views: 772 | Added by: venko1978 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]