menu
Home » 2012 » August » 22 » Заради сметка от 108 лв. инвалид може да остане без дом!
15.29
Заради сметка от 108 лв. инвалид може да остане без дом!
Откраднат през 2009 г. телефон стъжни живота на Георги Балев от Вишовград

ЗАРАДИ НАТРУПАНА СМЕТКА ОТ 108 ЛВ. ИНВАЛИД ОТ ПАВЛИКЕНСКОТО СЕЛО ВИШОВГРАД МОЖЕ ДА ОСТАНЕ БЕЗ ДОМ И НА УЛИЦАТА. През 2009 г. крадци задигат мобилния телефон на Георги Балев. Докато мъжът разбере за кражбата и подаде сигнал в „Глобул", апашите успяват да му навъртят 108 лв. сметка. В офиса на „Глобул" в Павликени служителките успокоили абоната, че след като става въпрос за кражба, няма да се налага да плаща натрупаната сметка. Година и половина по-късно обаче 65-годишният инвалид внезапно получава известие, че трябва да заплати сумата от 108 лв. плюс натрупаната за периода лихва.
„Ако бяха ми казали още тогава, че трябва да плащам, щях да отделям по малко от пенсията си и все някак щях да се издължа. През този период обаче ми се наложи да си правя тежка операция на крака, за която дадох над 5000 лв. Сега ми предстои втора операция, а аз нямам нито стотинка в джоба си. И живота ми да вземат, не мога да намеря толкова пари, за да платя сметката и лихвата", вдига ръце безпомощно Георги Балев.
Няколко месеца след известието от „Глобул" на инвалида се обаждат от варненската фирма „С.Г. Груп". Обясняват, че дългът му е прехвърлен на тях, и настояват той да започне незабавно да го погася. Мъжът се опитва да обясни, че не е натрупал той този дълг, че телефонът му е бил откраднат и че е инвалид и разчита само на едната си пенсия. Опитва се и да договори да изплати само натрупаната сметка от 108 лв. без лихвата. От фирмата обаче са категорични – цялата сума трябва да бъде платена, и то във възможно най-кратък срок. След като това не става, длъжникът е даден на съдия-изпълнител.
„Преди няколко месеца започна да ми се обажда някакъв частен съдия-изпълнител от София - Йорданов. Звънеше ми по пет пъти на ден от различни телефони. Започна да ме заплашва, че ако не си платя задълженията до десетина дни, щяло да се наложи да премине към описване на имуществото ми и разпродажба. Можело даже да остана и без жилище. Казах му, че и душата ми да вземе, аз пари нямам. Представяте ли си?! Заради едни 108 лв. сметка, която дори не съм навъртял аз, може да продадат дома ми и на стари години да ме оставят на улицата като бездомно псе", плаче възрастният мъж. Георги Балев е подал сигнал до комисията за защита на потребителите. Информирал е и полицията за упражнявания върху него психически тормоз от страна на събирачите на задължения и съдия-изпълнителя. „Вярата и надеждата ми сега са в българските институции – съда, полицията и прокуратурата, които да се заемат с моя случай и да ми помогнат. Недопустимо е заради сметка, която не съм навъртял аз, вече две години да съм подложен на непрекъснат психически тормоз от страна на частниците монополисти и събирачите на дългове", проплаква инвалидът.

Иван ГЕОРГИЕВ
             източник:вестник "Борба"
Views: 886 | Added by: venko1978 | Tags: инвалид може да остане без дом, Заради сметка от 108 лв. | Rating: 5.0/1
Total comments: 1
0  
1 venko1978   (22.08.2012 15.37) [Материал]
wacko

Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]