menu
Home » Articles » My articles

(◑‿◐) :) :) Методът Силва (◑‿◐) :) :)
[size=14][color=blue]

Създателят на метода Силва е Хосе Силва – роден на 11 август 1914 год. в град Ларедо – Тексас в мексиканско семейство. Останал без баща на 4 години, Хосе започва работа още 6-годишен. Създава собствена работилница за радиоапарати, която по-късно се разраства в преприятие за радиоелектроника. Наред с работата обаче, Хосе се самообразова в любимите си области – психология и мозъчната дейност.Photo
Методът Силва – препрограмиране на ума

Хосе прави връзка между мозъка и електричеството(тъй като мозъкът също произвежда елекричество) и благодарение на познанията си по електроника достига до прозрения, отнасящи до работата на мозъка. След дългогодишна работа, като използва най-напредничавите идеи от психологията, Хосе разработва система за контрол на ума, включваща мисловна визуализация, концентрация с утвърждения(вид хипноза или автохипноза) и релаксация. Този метод е известен като Силва метод и днес е популярен в почти всички страни по света. Този метод се оказва изключително ефективен – чрез него хората са научават да лекуват себе си и другите(дори от разстояние), да преодоляват напрежението, лошите навици, неувереността, да решават проблемите си от всякакъв характер и да постигат целите си чрез контрол на ума. Методът Силва е всъщност препрограмиране на ума.

<img> <img>
Почти всички наши заболявания и проблеми се дължат на нашето програмиране.

“Ние се научаваме как да се разболяваме в много ранна възраст. Всъщност ние биваме програмирани с послания като “ако си намокриш краката, ще настинеш”. Мозъчните неврони приемат това програмиране като инструкция, като заповед, която трябва да бъде изпълнена. И тъй – това послание се превръща в самоосъществяващо се предсказание. Ние наблюдаваме как другите се разболяват. Представяме си как същото се случва на нас. Това предизвиква тревога. Тревогата също е програмиране…Картините, който пазим в ума си, действат като заповеди – те трябва да се изпълняват. Нашите мисли и думи се превръщат в програми.” Хосе Силва

Ако сме програмирани да мислим отрицателно, то ние се затваряме в схема на провали, нещастия, лошо здраве. За да се промени животът ни – трябва да се препрограмираме. Именно това прави методът Силва.

Специфичното в този метод е че визуализацията и утвържденията се правят в ментално състояние, наречено АЛФА НИВО. Това е състояние, при което мозъчните вълни се забавят почти наполовина от нормалната си честота. Алфа нивото отговаря на спокойното, естествено състояние, в което сме когато заспиваме или се събуждаме. Когато навлезем в това ниво, мозъкът ни и най-вече дясното полукълбо(или както го нарича Хосе Силва – царството на мисълта, чувствата и емоциите) работи за нас. Тогава можем да регулираме функции, които в друго състояние са неконтрулируеми. Алфа нивото е състояние на релаксация, но не пасивна релаксация, а активна, когато подсъзнателните способности могат да се контролират. В това ниво ние преминаваме от физическия свят в своя вътрешен, творчески свят. Всъщност ключът в Силва метод е алфа нивото. Често дори само влизането в нивото е достатъчно, за да настъпи значително подобрение в здравословното и психическо състояние на човек.

“Влизайки в това състояние, вие изпитвате божественото чувство на себевглъбяване. Вие усещате какво става във външния свят, но не сте активно в него.”

“Когато достигнете алфа нивото няма да бият камбани, няма да прозвучат сирени, нито ще чуете глас, съобщаващ: “Това е алфа нивото”. Просто ще се почувствате по-добре.” Хосе Силва

Хосе подрежда обучението по този метод в 40 сеанса, по един за всеки ден, като основната схема е в следните няколко стъпки:

Седнете удобно, затворете очи и отпуснете тялото си.

(Най-добре е упражненията да се правят сутрин след ставане. Може да си вземето и

душ преди тях за по-добър комфорт).

Следва ключовият момент на навлизане в алфа нивото – броене

обратно от 100 до 1. Обратното броене има отпускащ ефект. Бройте бавно, безмълвно, като оставяте 1 секунда между числата. Програмата за 40-те дни е:

- обратно броене от 100 до 1 десет сутрини.

- обратно броене от 50 до 1 десет сутрини.

- обратно броене от 25 до 1 десет сутрини.

- обратно броене от 10 до 1 десет сутрини.

След тези 40 дни все по-лесно и бързо ще можете да достигате до алфа нивото и вече ще е напълно достатъчно броене обратно от 5 до 1.

В началото на обучението, за по-лесно достигане на алфа нивото, Хосе Силва препоръчва преди броенето да направите и мускулна релаксация. Тя включва постепенното насочване на вниманието към различните части на тялото и отпускането им - от върха на главата, шията, раменете, тялото…до пръстите на краката.

Когато стигнете до 1, това е е моментът за визуализацията и

утвържденията. Тук можете да създадете своя мисловен екран. Хосе Силва е установил, че най-добри резултати се получават, когато очите са на около 20 градуса над хоризонталата(макар и затворени).

В книгата си “Методът Силва за контрол на ума. Ти, лечителят” Хосе Силва разказва за стотиците случаи, когато тежко болни хора успяват да се излекуват благодарение на тези визуализации. Разказва примерно за човек, излекувал се от рак, който всеки ден в състояние на алфа ниво си представя и “вижда” тумора все по-малък, представя си че е в тялото си и вижда своята имунна система, вижда своите бели кръвни телца, които гонят и унищожават раковите клетки. В това състояние човекът повтарял своето утвърждение: “Всеки ден съм все по-добре”.

Хосе подчертава, че не отрича медицината. Силва е само начин, който да подпомогне оздравяването.

Тези визуализации могат да бъдат не само за здравето, а и за проблеми от всякакъв характер. Изградете си мисловен образ за себе си такъв, какъвто искате да сте и го “вижте” в алфа нивото, за да се препрограмирате (виж темите за визуализацията http://sebepoznanie.com/upravlenierealnost/vizualizaciq/ и утвържденията). http://sebepoznanie.com/upravlenierealnost/utvyrjdeniq/

Следващата стъпка включва броене във възходящ ред. Такова

броене активизира. Добре е да се дадат команди, от рода на: “Сега ще броя до 5. Щом достигна до 5 , ще отворя очи, чувствайки се чудесно, по-добре от преди”. Когато стигнете до 3, отново си напомнете командата. Когато стигнете до 5, отворете очи и потвърдете: “Аз съм напълно буден, чувствам се отлично, по-добре от преди”.

Когато се научите бързо да достигате до алфа нивото, упражненията ще отнемат само 2-3 минути.

Следвайки този метод, Хосе Силва твърди, че можем да добием способност да лекуваме другите , дори от разстояне, да развием ясновидски способности и т. н. Обучението можете да провеждате сами, следвайки указанията от книгите, а можете да посетите и курс. Вече има такива курсове и в България. Аз лично не съм посещавала такъв курс, но можете да прочетете впечатленията от курса на Огнян Младенов тук: http://oggin.net/joy/silva-method/ Предполагам, че ефекта в курса ще бъде по-голям, макар че аз обичам да си приспособявам различните методи според мойто усещане и виждане. smile wink smile

Ще ми е интересно ако някой от вас е практикувал този метод(сам или в курс) да сподели свои впечатления и постижения.

http://www.book.store.bg/c/p-pc/id-5407/knigi-za-metodyt-silva-.html

by MaGi ilieVa

Source: http://metodt_silva
Category: My articles | Added by: MARGAUX06 (26.11.2013)
Views: 409 | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]