menu


Първи път световен шампйон в Ташкент (НОЕМВРИ 2010)

Почетната гражданка на Елена- Калина Стефанова стана световна шампионка по самбо на първенство на Планетата за жени и мъже в Ташкент. Титлата е най- големия успех в кариерата на възпитаничката на треньора Иван Мирянов. През този сезон тя взе бронз на Европейския шампионат за жени в Минск, също в категория до 56 килограма.

През миналия студентката в Национална спортна академия завоюва два сребърни медала от европейско и световно първенство при девойки до 20 години.

В колекцията си младата самбистка има и европейско злато за девойки от 2008 г. Калина Стефанова тренира джудо от трети клас в спортен клуб "Ипон- 87" (Елена). Бързо става национална състезателка по джудо и самбо и в продължение на години е несменяема републиканска шампионка във всички възрастови групи. Заради силните си изяви на татамито бе обявена за почетната гражданка на Елена.

Общо седем медала спечелиха българските национлите в Ташкент и в отборното класиране при жените България е втора, след Русия.

Освен Стефанова със злато се окичи и Ивелина Илиева до 60 кг. Вицешампиони станаха Ваня Иванова до 64 кг. и Иван Илиев в +100 кг. Бронзови медали извоюваха Габриела Кирилова, Гергана Вацова и Мария Оряшкова. В първенството участваха общо 340 състезатели от 35 страни.


Втора световна титла /Световното първенство във Вилнюс (Литва)2011г.

Калина е двукратен световен шампион по самбо и многократен републикански шампион по самбо и джудо. Нейна най-силна конкуренция в предстоящите игри в джудото ще бъде Мария Оряшкова, която има титли от световно и европейско първенство по самбо.


Златен и сребърен медал спечелиха българските състезатели в първите две категории от последния ден на Световното първенство във Вилнюс (Литва).

Втора световна титла завоюва Калина Стефанова в категория до 56 кг. На финала тя победи рускинята Татяна Зенченко с 3:1 точки.