menu
Home » 2010 » October » 14 » Писта за Формула 1 в Русия.
17.38
Писта за Формула 1 в Русия.
Министър-председателят на Русия Владимир Путин и притежателят на търговските права на Формула 1 Бърни Екълстоун подписаха договор за домакинството на кръг от световния шампионат в Сочи от 2014 г., съобщи РИА Новости. Контрактът е за седем години с възможност да бъде продължен с още пет.

При подписването на договора Путин заяви, че домакинството на Формула 1 е свързано с необходимостта "за рационално и ефективно използване на съоръженията, които са останали след олимпийските игри".

Пистата за първия руски кръг от шампионата ще бъде построена в Имеретинската долина. При строежа ще бъде използвана частично инфраструктурата, която ще бъде изградена за зимните олимпийски игри през 2014 г. Трасето ще е дълго 5.5 км и ще върви през Олимпийския парк. Част от пистата ще бъде шосе, който ще се използва за общо ползване.

Проектът на трасето е на щатния главен архитект на писти за Формула 1 Херман Тилке. За строежа ще бъде създадена "специална управляваща компания".

"Общо взето, е постигната договорка с компанията организатор, собственик на правата. Остава ние тук да създадем управляващата компания. Тя трябва да се състои от заинтересувани частни компании - национални", заяви Путин.

Руската страна ще трябва да плаща по 50 милиона долара на година за правото на домакинството според информация на "Ведомости". Още между 300 и 600 милиона долара ще бъдат похарчени за строителството на трасето.

Желание да финансират проекта по време на срещата с Путин са изразили президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов, шефът на "Базов елемент" Олег Дерипаска, на "Мегафон" Сергей Солдатенков, генералният директор на "Ростехнологии" Сергей Чемезов, а също и губернаторът на Краснодарския край Александър Ткачов.

Според оценките на Global Broadcast Report всеки етап се наблюдава от повече от 600 милиона зрители. Домакините в Русия се надяват да затвърдят образа на Сочи като туристически и спортен център след края на олимпийските игри.
Views: 1025 | Added by: venko1978 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]