menu
Home » 2015 » July » 7 » Варненските плажове стават все по-достъпни за хората с увреждания
22.16
Варненските плажове стават все по-достъпни за хората с увреждания

Варненските плажове стават все по-достъпни за хората с увреждания

Морето и плажът са за всички, правото всеки да може да се наслади на слънчевите лъчи и солените вълни е гарантирано от закона. Отвъд постоянните спорове за чадърите, шезлонгите и свободната зона, на която можеш да се излегнеш, без да се налага да плащаш, около достъпа до основното лятно удоволствие има един друг важен въпрос: имат ли равен достъп до плажовете хората с увреждания? Темата не е нова, но през всеки летен сезон се налага обсъждането й да се подновява. Причината е, че понякога дървените скари, по които може да мине инвалидна количка, ги има, а друг път изобщо не се поставят. Или пък предназначението им се променя, като те се превръщат в търговска площ за крайбрежните заведения. Ако говорим конкретно за Варна обаче, тук грижата за достъпа на хора се приема сериозно. Ако съществуват трудности и проблеми, те са по-скоро от обективен характер, а не от нежелание да се дадат равни възможности за всички почиващи.

На „класическия“ градски плаж, ограден от Морските бани, условията за достъп на хора с двигателни увреждания са много добри, коментира Обретен Михов, председател на дружеството на хората с увреждания „Бриз“. Според него обаче дървените скари и пътеки към морето там не могат да се използват по друга причина – липсата на автомобилен достъп.

За трудноподвижен човек преходът без кола през Морската градина до плажа е твърде дълъг и уморителен. Да се позволи обаче достъпът на техните коли до крайбрежието, означава да се отвори „вратичка“ в организацията на движението, която едва ли ще се ползва само от правоимащи.

В тази ситуация по-достъпни се оказват плажовете около буните, където може да се стигне с кола. Дружеството на хората с увреждания „Бриз“ вече е водило разговори с концесионерите на пясъчната ивица за реализацията на една много специална идея. Тя се състои в обособяването на част от плажа като място, където всичко да е пригодено максимално удобно за трудноподвижните плажуващи. По думите на Обретен Михов за това все още се водят разговори, но концесионерите принципно подкрепят идеята.

Паркоместата за инвалиди остават без знаци

Наши читатели обърнаха внимание на една важна подробност около паркирането край морето, която се отнася тъкмо до хората с увреждания. Те обърнаха внимание, че по крайбрежната алея няма знаци, както и познатата синя хоризонтална маркировка, че дадено място е запазено за колите на инвалидите. По закон на 50 паркоместа трябва да има едно резервирано, но в случая това правило не е приложено.

Местата за инвалиди трябва да бъдат ясно обозначени, първо, за да бъдат улеснени шофьорите с увреждания, и второ, да стане възможно наказването на нарушителите на тяхното право на гарантирано паркиране. Според запознати, ако знаците и маркировката не са стриктно поставени по правилата, наглите нарушители не могат да бъдат санкционирани. Дори и колата им да бъде преместена с паяк, неспазените формалности им дават основание да обжалват наказанието си в съда.
Варненските плажове стават все по-достъпни за хората с увреждания
„Водното конче“ към морето вече е монтирано

Наскоро във Варна се заговори за едно ново съоръжение, което дава възможност на хора с двигателни увреждания да стигат не само до плажа, но и до самото море. Задвижваното със слънчева енергия „водно конче“ представлява седалка, която по релса може да отведе трудноподвижен човек в самото море и съответно да го върне на брега. Съоръжението вече е монтирано на Карантината, при това придружено със специална съблекалня, пригодена за трудноподвижните хора.

Засега отзивите от реализацията на тази напредничава идея не са много. При всички случаи обаче съчетанието между използването на природна енергия и грижата за хората с увреждания е добър пример за съвременно мислене и трябва да се насърчава.

Views: 1173 | Added by: venko1978 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]