menu
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
форум » Форум за град Елена » Новини от град ЕЛЕНА » Глоба от 500 лева за хора паркирали на място за инвалид.
Глоба от 500 лева за хора паркирали на място за инвалид.
venko1978Дата: Wednesday, 16.11.2011, 15.59 | Съобщение # 1
№1
Група: Администратор
Съобщения: 123
Репутация: 10
Статус: Offline

Глоба от 500 лева ще отнася всеки, който без право паркира на място за инвалид. Това е разписано в поправките на Закона за движението по пътищата, които са предложени за обществено обсъждане.

В момента санкцията не е уредена в закона и всяка община сама решава чрез наредба как да наказва нарушителите. В София например глобата за неправомерно ползване на мястото със син знак за инвалид е 100 лв., което означава, че санкцията ще скочи пет пъти след приемането на промените в закона.

Във Велико Търново пък нарушителите се наказват с едва 50 лева. Целта на законодателните поправки е изравняване на наказанието в цялата страна, поясняват в мотивите си вносителите от транспортното министерство. Освен това налагането на висока глоба щяло да дисциплинира шофьорите, които съзнателно заемат места, определени за автомобили на хора с трайни увреждания. Практиката в другите държави членки на Европейския съюз е строга санкция на нарушението, отбелязват още от транспортното ведомство.

С други промени в закона се дава възможност картата, която дава право да се паркира на място за инвалид, да важи навсякъде в страната. В момента честа практика е отделните общини да издават документ, който не се признава в други градове. За целта ще се разработи унифициран вариант на картата, който да се използва във всички общини.

Източник: в. "Монитор"
 
venko1978Дата: Monday, 08.04.2013, 20.44 | Съобщение # 2
№1
Група: Администратор
Съобщения: 123
Репутация: 10
Статус: Offline
Това е промяна в манталитета и като цяло на мисленето ,но щом навсякъде се държи за това ще се промени ,бавно ,но сигурно.
 
форум » Форум за град Елена » Новини от град ЕЛЕНА » Глоба от 500 лева за хора паркирали на място за инвалид.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: