menu
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
форум » Форум за град Елена » Новини от град ЕЛЕНА » Германец се заема с възстановяването на паметник в Елена
Германец се заема с възстановяването на паметник в Елена
venko1978Дата: Friday, 16.12.2011, 04.52 | Съобщение # 1
№1
Група: Администратор
Съобщения: 123
Репутация: 10
Статус: Offline
Най-малко 200 000 лева ще вложи родолюбецът в историческия паметник

Българо-германецът д-р Ернст Трифон Юде се заема с възстановяването на исторически паметник в Елена. Преди две седмици стоматологът купи къщата на именития българин, общественик и крупен търговец Юрдан Петков Тодоров, в която е живяла и неговата дъщеря Мина, музата на поета Яворов. Плановете му са за период от 2-3 г. историческата постройка да е новият културен център във възрожденското градче, включващ галерия и магазинчета за сувенири.
Д-р Юде споделя, че къщата на Юрдан Тодоров и Мина е впечатляваща, но е изумен как е оставена да се разрушава и днес може да бъде наречена къщата на ужасите.
“Попаднах в Елена преди пет години благодарение на една немска помощна организация, помагаща на деца с увреждания и туберкулозноболни в региона. Градчето ми хареса, но не разбрах защо къщата с историческо значение не функционира. Тогава научих, че тя е била дадена на Общината от собствениците ѝ да я ползва, имало е музей и галерия, но след като покривът е протекъл, е била затворена. Не разбирам защо нищо не е направено в последните четири години. Престъпление е безхаберието към този паметник както на обществеността, така и на местната власт в този период”, казва още стоматологът.
Д-р Ернст Юде обяснява, че повечето хора, които посещават Елена, имат голям интерес към къщата на възлюбената на Яворов. Големи трудности той е имал и с издирването на собствениците – нещо, което му е отнело цели пет години.
“Наскоро разбрах откъде са идвали проблемите ми. Магазинчетата за сувенири и кафенето в задната постройка са били взети под наем от местни хора, които не са имали никакъв интерес от възстановяването на къщата, тъй като не са плащали наем. Аз им предложих да продължат дейността си, но вече срещу наем, с договор – както е редно. Те отказаха и дори се жалват в целия град, че съм ги гонел”, оплаква се д-р Юде.
Най-малко 200 000 лв. ще струва възстановяването на историческия паметник. Купувачът на къщата на Мина споделя, че ще се радва, ако се вмести в тези финансови рамки, в противен случай ще търси подпомагане от европейските фондове. В момента е нает екип от архитекти, който ще извърши архитектурно заснемане и ще завърши процедурата с НИПК относно разрешителните за цялостна реставрация. Впоследствие трябва да бъде прокарана нова ел. инсталация, канализация, да бъдат укрепени гредите, които са изгнили. Проблемно за д-р Юде е откриването и на майстори, които работят качествено и отговорно, но българо-германецът е категоричен, че ще намери стойностни хора.
В центъра на Елена трябва да има такъв комплекс, градчето го заслужава, казва стоматологът и изразява задоволството си, че новият кмет Дилян Млъзев е обещал съдействие.
 
форум » Форум за град Елена » Новини от град ЕЛЕНА » Германец се заема с възстановяването на паметник в Елена
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: