menu
Home » 2012 » March » 6 » Бедността в България е нараснала
20.38
Бедността в България е нараснала

Снимка: Интернет

София. От февруари 2010-а до 2011-а година бедността в България е нараснала с 2%. Обеднява градското население, то е по-силно засегнато от безработицата и намалените доходи. Това сочи  изследване на Световната банка и институт "Отворено общество". 

Глобалната икономическа криза от 2009-2010 година е ударила българските домакинства главно чрез пазара на труда и увеличената безработица и намаленото работно време.

Въпреки че кризата е предизвикала значително намаляване на брутния вътрешен продукт, България е успяла да намали най-тежките последици за жизнения стандарт на хората благодарение на адекватната си политика за социална защита, пише в доклада на Световната банка.

Данните от проучванията направени в 2400 домакинства сочат, че хората са усетили влиянието на кризата основно чрез заетостта и доходите. Същевременно семействата са затегнали коланите, като са ограничили битовите си разходи, разходите за храна, както и инвестиции за превантивни грижи и образование.

Българите са възприели стратегията да компенсират намалените доходи с повече работа, но да го направят са успели само високообразованите.

В доклада се посочва, че кризата не е променила съществено профила на бедност. Домакинствата с най-голям риск от бедност са тези, в които главата на домакинството е безработен, тези, в които няма образование, както и домакинствата на самотните майки и многодетните семейства.

източник:http://www.standartnews.com/
Views: 1080 | Added by: venko1978 | Tags: Бедността в България е нараснала | Rating: 0.0/0
Total comments: 1
0  
1 venko1978   (27.03.2012 18.28) [Материал]
cry

Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]