menu
Home » 2010 » March » 20 » Пациентите да имат директен достъп до лекар специалист.
20.16
Пациентите да имат директен достъп до лекар специалист.



"Една от първите насоки, в които трябва да настъпят промените в здравеопазването, е директен достъп до лекари специалисти и въвеждане на доплащане при ползването на медицинска помощ."

Това заяви пред журналисти зам.-председателят на Българския лекарски съюз Георги Ставракиев, който на национална среща днес за здравната реформа представи методи на остойностяване на медицинския труд.

"Какво ще бъде доплащането от страна на пациента е въпрос на дискусия, средно за Европа доплащането е между 15 и 30 процента", допълни Ставракиев.

Според него въвеждането на доплащането ще отвори реален пазар за частните здравноосигурителни фондове, а пациентът сам ще може да регулира средства за лечението си.

"Опитваме се да изградим консенсусно становище за бъдещи промени в тази насока, които биха били инструмент за регулиране и спиране на разходите в болничната система чрез подходящи начини за включване на пациента при валидиране на отчетните документи от една страна и от друга да има директен контрол върху финансовите разходи за конкретното му лечение", допълни той.

За да се случи това, според БЛС, първо трябва да се изгради работеща интегрирана информационна система и да се въведат електронни здравни досиета, смята заместник-председателят на БЛС. БТА

източник:http://www.actualno.com/ 

Views: 1029 | Added by: venko1978 | Tags: Пациентите да имат директен достъп | Rating: 0.0/0
Total comments: 1
0  
1 venko1978   (20.03.2010 20.48) [Материал]
surprised surprised surprised

Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]