Общата визия на сайта зависи от браузера който ползвате ние препоръчваме firefox/БГ, ако го искате за ваш браузер НАТИСНЕТЕ червения надпис*                       САЙТ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНЕ   
и техни роднини и приятели!
дата-24.09.2017 / час-00.45


Влезе като  Гост |"Гости" Добре дошъл!!!-Гост

МЕНЮ
Посещения
Translate
Картичка

информация за град Елена
Реклама
Вход!
Новини от форумавидяна: 3162


СЕРИАЛИ

видяна:289

Качеството на филмите!

видяна:3169
ВИЦ

Приятели!!!
 • НАЦИОНАЛНА МРЕЖА ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

 • http://venelin.narod.ru/

 • Сайта на Възрожденска Елена

 • Инфосайт

 • http://www.ucoz.com/

 • Изработка на САЙТОВЕ и ПОДРЪЖКА

 • Дружество"ВОЕННОИНВАЛИД" В.Търново

 • http://venko-elena.eu

 • Сайта на ОУ"Отец Паисий"

 • Туристическа информация

 • Начало » Мои неща » My articles

  Филмчета за град Елена

  t

  Untitled from VENKO1978 on Vimeo.
  <
  Град Елена видео from VENKO1978 on Vimeo.

  Милчо Бонев (дърворезбар) from VENKO1978 on Vimeo.

  Еленските дърворезбари-Милчо Бонев

  (ВСИЧКИ ВИДЕОТА СА С МАЛКА РЕЗОЛЮЦИЯ)  Легенди за град Елена

  Има няколко легенди за град Елена, но една от най-интересните е за двама млади влюбени. В нея се разказва, че в девствените вековни гори на Еленския балкан се извивала пътека, по която минала щастлива младоженска двойка- девойката се казвала Елена от село Къпиново, а момъкът Самуил от Твърдица. Разбойници нападнали сватбата на мястото, където сега е град Елена. Похитителят не намерил път към сърцето на девойката и тя паднала убита при Конашкия мост. Погребана е в местността "Кръста”, превърната после в черковище. Самуил бил посечен на края на града и местността била назована "Самуилец". От скръб по своята рожба родителите се заселили тук и основали селото, на което Елена с живота си дарила своето име.

  Едно време еленската долина и околността и са били покрити с непроходима девствена гора, в която обитавали много елени; рекичките: Балюва, Казашка, Сълбишка и Чукански дол, които се спущат от околните височини, се събират в долината, образуват по-голяма река – Еленска. В тая долина, в която е разположен града, са слизали от околните горски възвишения елени на водопой в реката и предполагат, че от река или долина населени и града получил названието си Елена.


  Малко история за град Елена

  A little story about Elena

  При разбиването и превземането на гр. В. Търново от турците в 1393 год. и преследването и избиването на търновските боляри, вероятно, някои са избягали из горите и се заселили из поляните. Около град Елена има много селища: Горни и Долни Болерци, поп Бобчевци и други. Предполага се, че са заселени от търновските боляри от тогавашно време. Следователно, заселването на махаличките, посочени по-горе, е предшествало заселването на селището Елена. Това е станало около 1393-1400 г.


  За възникването на града едно местно предание казва, че Елена е основана от 12 фамилии, преселени от Златица (Пирдопска околия), между които имало един поп и един ковач. Това било около 1443 год., когато полско-маджарски войски под водителството на крал Владислав ІІІ и трансилванския войвода Йоан Хунияд (известен в народните песни под името Янкул войвода), превзели от турците Белград, смъкнали се в долината на р. Морава... и се отправили по пътя София – Златица за Одрин... Златичани посрещнали християнските войски като освободители, и за да се спасят от турци и еничари, които са щели да им отмъстят, задето са посрещали неприятелски войски, те избягали в Еленския и Котленския балкан. И между населението на близките до Елена колиби е запазено предание, че техните деди са се преселили от Западна България.


  Днешния град Елена станал доста отдавна село, защото в една преписка на първата страница на един ръкописен служебник се говори за село Елена под Стара планина в първата половина на ХVІІ в. (1639 г.). До 1860 г. селото и околността му се управлявали от субаш, но от тая дата насам в Елена се назначава мидюр и с това селото се признава за градец.
  Source: http://venko-elena.eu/
  Category: My articles | Added by: venko1978 (06.11.2009) | Author: Филмчета за град Елена E W
  Views: 3960 | Comments: 10 | Tags: Град Елена видео, КОМПЮТРИ И WEB-УСЛУГИ ГРАД ЕЛЕНА, ГР ЕЛЕНА, ГРАД ЕЛЕНА, Легенда за град Елена, филмче за град ЕЛЕНА | Rating: 1.4/7
  Total comments: 10
  0   Spam
  8 venko1978   (22.11.2012 16.14)
  "We are each of us angels with only one wing, and we can fly only by embracing each other."
  Thanks for the replies friends!
  <hr>
  в превод на предното
  "Ние сме ангели ,но всеки от нас има само едно крило и можем да полетим само ако се прегърнем"
  Благодаря ви за отговорите приятели!

  +1   Spam
  7 NIKI   (08.10.2012 13.47)
  "Friends do not have to be perfect - it is enough that it is a difficult time for us ... And sometimes all you need is a friendly shoulder to which to curl up and paused ..."

  0   Spam
  10 venko1978   (13.05.2013 23.22)
  This is very good

  0   Spam
  6 Emona   (08.10.2012 13.41)
  Hello! How are you?
  I'm glad we're back together

  +1   Spam
  5 Silviq   (08.10.2012 13.36)
  Днешния град Елена е супер

  0   Spam
  9 venko1978   (13.05.2013 23.15)
  Благодаря ти за коментара Силвия smile

  0   Spam
  4 Christina   (29.03.2012 12.35)
  Thanks for the insight. It brigns light into the dark!

  +1   Spam
  3 Василиса Прекрасна   (10.04.2010 15.43)
  Вече са много малко хората, които не са чували за Елена. За нейната чистота, за природата, за въздуха, за съхранения балканджийски дух и табеатлък. Някои са привлечени от кулинарните изкушения, които заради специфичния климат могат да бъдат опитани само тук. Други ценят приготвените домашни вина и ракии. Независимо в коя група попадате, трябва да посетите това място.

  Освен със спокойствието и чистотата на малкия град, гостолюбивите еленчани вече предприемчиво са създали за вас всякакви удобства, така че да останете доволни и да поискате да се върнете.


  0   Spam
  2 venko1978   (27.01.2010 01.15)
  Китният старопланински град Елена се намира в полите на гористия Еленски балкан. Той е разположен в красивата долина на Еленската река. На север се простират Еленските височини, на юг- Балканът. Северно от града е Чуканското бърдо, където нависоко сред борови насаждения се белее сградата на бившето климатично училище. Зад бърдото се издигат редица височини, изградени от варовици, мергели и пясъчници. Намира се на 38 километра южно от Велико Търново, на 230 километра от Варна и 280 километра от София. dry

  0   Spam
  1 venko1978   (02.01.2010 18.11)
  biggrin flower good

  Only registered users can add comments.
  [ Registration | Login ]

  ТЪРСЕНЕ В САЙТА
  venko-elena

  Изработка

  Статистика!
  Клип!
  Новини от форума!
 • Препоръчани ФИЛМИ

 • Разпоповци-люлка под балкана!

 • Празник на Еленския бут

 • Произход на живота

 • Фазите на съня

 • Социална кухня в Елена

 • Интернет сигурност

 • Глоба от 500 лева за хора паркирали на място за инвалид.

 • Табло на посещения
  ВРЕМЕТО!
  РЕКЛАМА
  Copyright V.S * Открит: Понеделник:02.11.09 © 2017
  Hosted by uCoz