menu
Home » 2010 » May » 13 » Безработицата спада !
14.16
Безработицата спада !


Тотю МладеновСофия /КРОСС/ Продължава спадът на безработицата в страната. Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на представянето на изследване за въздействието на кризата върху домакинствата, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. По данни от 12 май безработицата у нас е 9,89 процента или 366 000 души. През февруари този показател е сочил над 10 процента.

 

Очакванията на социалния министър са че, спадът на безработицата ще продължи до края на лятото.

До края на април с подкрепата на институциите на 48 000 души е намерена работа. От началото на тази година още около 30 000са си намерили работа.

Социалният министър припомни, че от държавния бюджет са заделени 10 млн. лв. за субсидирана заетост в райони с висока безработица. „Много е важно да се използват и възможностите на Оперативна програма „Човешки ресурси" за обучение и квалификация. По този начин човек, който е загубил работата си, може в по-кратки срокове да намери нова", изтъкна министърът.

Младенов информира, че в много сектори има задържане на нивото на заплатите и в секторите туризъм и земеделие и експортно-ориентираните предприятия е налице раздвижване на трудовия пазар.

Тотю Младенов каза още, че предстои да влезе в сила нова мярка за подкрепа на заетостта. Тя се отнася за младежи до 22 години, които ще могат да чиракуват в различни предприятия и ще получават заплащане за това. За мярката са заделени 35 млн. лв.

Пред последните 9 месеца с намесата на Инспекцията по труда са изплатени забавени заплати в размер на 56 млн. лв., каза още социалният министър.

 

Views: 1019 | Added by: venko1978 | Tags: Безработицата спада | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]