menu
Home » 2010 » December » 20 » Българите намаляват разходите си за Коледа и Нова година
23.35
Българите намаляват разходите си за Коледа и Нова година

Средно с около 20% намаляват бюджетите на българите за посрещане на коледните и новогодишните празници. Най-чувствителен е спадът при разходите за празнуване на Коледа и Нова година извън дома, намаляват и сумите, отделяни за подаръци.

Това показва проучване от декември*. За разлика от края на 2009 г., когато въпреки кризата българите все още бяха под влияние на икономическия растеж и инерцията на повишаващите се доходи, в края на 2010 г. бюджетите за предстоящите коледни и новогодишни празници рязко се свиват. Най-драстичен е спадът при разходите за посрещане на Нова година извън дома.

Ако през 2008 г. хората, които планираха да празнуват в заведение или хотел, отделяха средно по 160 лв., сега този разход е паднал до 95 лв., или с около 40%. Чувствително намалени са и разходите за подаръци. През 2008 г. българските домакинства отделяха по 100 лв. за подаръци на близки и роднини, докато сега тези средства са с 20% по-ниски и достигат до 78 лв. Най-много ще похарчат за подаръци в София (средно по 110 лв.). По-малки ще бъдат сред жителите на малките градове и селата (средно по 55 лв. и 65 лв.).

Намаляват и средствата, отделени за храна

и напитки за посрещане на двата празника в домашна обстановка, като тенденцията е те да достигат до нивата, на които са били през 2007 г. (около 60 лв.). В навечерието на празниците българите са повишили своето внимание към коледните и новогодишни промоции, като разчитат чрез тях да компенсират ограничените средства, с които разполагат.

Два пъти обаче е спаднал делът на хората, които не обръщат внимание на промоции. Интересът към тях е много прагматичен. Преобладаващата част от хората ги следят, но само за да си купят стоки, от които имат нужда. Интересен е и фактът, че мъжете обръщат по-малко внимание на промоциите от жените. Над две трети от нежния пол разчита на промоциите, за да си купят стоки, от които имат нужда или които вече са планирали.

Въпреки свиващите се разходи няма съществена промяна в начина, по който българите ще посрещнат празниците. Както обичайно, преобладаващата част ще останат за Коледа и Нова година в страната. Около един процент планират пътуване в чужбина, като в голямата си част това са жители на столицата или областните градове, хора с високо образование и статус.

Мнозинството от тях (около две трети) ще посетят свои близки, установили се извън пределите на България, и едва около една трета ще посрещнат празниците в заведение или хотел в чужбина. Както и през изминалите години,

преобладаващата част от българите посрещат Коледа в домашна обстановка -  90%

а около 10% ще бъдат извън дома - на гости (4%) или в заведение (2%), под 2% ще наемат вила или ще отидат на хотел. Освен младите, несемейни българи, които по-често празнуват Коледа извън дома, пътуване или посещение в заведение планират по-високостатусните прослойки - предприемачи, хората на ръководни позиции, интелигенцията и свободни професии.

За разлика от Коледа Нова година по-често се празнува извън дома (19%) – на гости ще бъдат около 8% от българите, 7% ще празнуват в заведение, около 3% ще отидат в хотел или ще наемат вила. Плановете за посрещане на Нова година извън дома се влияят много силно от възрастта. Ако сред най-младите (18-  30 г.) над една трета ще бъдат извън дома си, с нарастване на възрастта този дял спада и при хората над 50 г. достига едва 8%.

Съдейки по данните, можем да очакваме, че в новогодишната нощ заведенията ще бъдат пълни с младежи до 30-35 г., хотелите и курортите със семейства между 30 и 55 г., а на гости ще бъдат почти поравно от всички групи между 18 и 50 г. Най-възрастните ще останат в домашна обстановка.

Изследването ясно показва, че се оформя група от високостатусни потребители (в рамките на около 3-4%), която дори и да е засегната в една или друга степен от кризата, плановете й за празнуване на Коледа и Нова година навън не се променят.

През последните години от проучванията личеше, че средствата, които българите са били склонни да отделят за посрещане на Нова година, винаги са били по-високи от тези за Коледа. Тази година обаче поради силното ограничаване на общите разходи планираните бюджети за двата празника силно се сближават. За храни и напитки за Коледа се движат в средно около 63 лв., докато за Нова година те ще бъдат в рамките на 69 лв. Празнуването извън дома ще излезе на българите с около 50% по-скъпо.

Средно те планират да отделят 86 лв. за Коледа извън дома и 96 лв. за Нова година.  По-високи са разходите за нощувки за двата празника. За Коледа средно разходите те ще бъдат около 300 лв., но те ще са направени от по-малко от половин процент от населението. За Нова година са малко по-малки (средно около 103 лв.). Такива разходи обаче планират не повече от 2% от българите.

*Данните са от национално представително проучване, проведено по домовете от социологическа агенция "Алфа рисърч" сред 1002 пълнолетни българи по поръчка на вестник "Дневник"  през декември.
ИЗТОЧНИК-Дневник
Views: 1060 | Added by: venko1978 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]