menu
Home » 2010 » December » 3 » Мобилни телефони по 6 000 лв. изкушиха депутати.
02.57
Мобилни телефони по 6 000 лв. изкушиха депутати.


Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще сезира парламентарната комисия по етика за експеримент за подаръците на депутатите, направен от бТВ и "168 часа", предаде агенция „Фокус".

Съвместен екип на двете медии организира скъпо парти на измислена фирма, покани 38 депутати и им обеща за подаръци суперскъпи мобилни телефони, струващи по над 6 000 лв. бройката. В работно време, част от народните представители със служебните си автомобили, откликнаха на поканата да участват в промоция и да получат скъпите телефони.

Цецка Цачева също е имала покана за събитието, но не е откликнала на нея, съобщи в предаването "Тази сутрин" единият от авторите на експеримента журналистът от bTV Стоян Георгиев. Той уточни, че 16 са депутатите, които са отговорили на поканата.

Заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов е искал много да присъства на събитието, но е имало нещастно стечение на обстоятелствата - госпожа Цецка Цачева е отсъствала от заседанието тогава и той е трябвало да я замества. Шефката на неговия кабинет се е обадила на журналиста да под прикритие и му е казала: "Господин Анастасов много иска, но няма да има възможност да дойде в 13.00 часа, но ме помоли дали не може от негово име да дойда и да си вземе подаръка".

Името на бутика, който е поканил народните представители е "Клаус Барби". Стоян Георгиев обясни, че Клаус Барби всъщност е военен престъпник от Втората световна война, нацист, по-известен като "Касапинът от Лион". Идеята да се казва така бутикът, измислена е фирмата, която кани на това скъпо парти, е на колегите от в. 168 часа. Стоян Георгиев коментира какво доказва експериментът: "Първо, склонност към корупция, второ - поставяне на личния интерес над обществения. Това се вижда категорично. Това, което ме шокира най-много, е тяхната много сериозна пропускливост към откликване на абсолютно всякакви оферти, очевидно".

Депутатите, явили се на луксозното парти, за да получат телефон, са от всички парламентарни партии, с изключение на Синята коалиция, която е нямала нито един представител. Поканите са били изпратени на квотен принцип. От ГЕРБ са откликнали 8 души - Лъчезар Иванов, Емил Гущеров, Евгени Стоев, Ивайло Тошев, Геновева Алексиева, Светослав Тончев, Александър Стойков, Диан Червенкондев. Трима от тях не са могли да присъстват на самото събитие, но ги има снимани пред хотела.

От "Атака" на събитието е присъствал Кирил Гумнеров, от ДПС - Митхат Метин, Ердоган Ахмедов, Петя Раева; от РЗС - Бисерка Петрова, Дарин Матов; от БСП - Румен Такоров и независимият - Димитър Чукарски.

Депутатите, които са били поканени, но не са отишли на луксозното парти са Цецка Цачева, Искра Фидосова, Любен Татарски, Павел Димитров, Пламен Мунев, Величка Шопова, Валентин Никев, Николай Коцев, Димитър Аврамов, Павел Шопов, Цвета Георгиева, Десислав Чуколов, Венцислав Върбанов, Марио Тагарински, Захари Георгиев, Йордан Бакалов, Лъчезар Тошев, Цветан Костов, Кирчо Димитров, Атанас Камбитов, Георги Плачков, Гинче Караминова, Ваня Георгиева и Белгин Шукри.

В кулоарите на парламента Цачева заяви: "В този неприятен случай две неща са недопустими - първо недопустимо е народни представители в работно време със служебни автомобили да откликват на частни покани, още повече с обещание за подаръци. Това обаче е преценка за морала и вътрешно решение на всеки един от депутатите. За мен като председател е недопустимо чрез подобни експерименти да се внушава на българското общество, че парламентът не работи и то в момент, когато колективният орган заседава. Мнозинството от народните представители съвестно изпълняват своите задължения, така че от действията на отделни народни представители, не може да се прави извод за това, че като цяло колективният орган не си върши работата", каза Цачева, цитирана от Фокус.
Views: 914 | Added by: venko1978 | Tags: Мобилни телефони | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]