menu
Home » 2013 » June » 9 » Задържаме цените на тока, обещават от БСП
16.30
Задържаме цените на тока, обещават от БСП

Задържаме цените на тока, обещават от БСП

Няма да има увеличение от 1 юли

„Ще има задържане на цените на тока, можем и ще го направим, цените няма да се вдигат от 1 юли, както беше обявено”, заяви в предаването „Факторът Кошлуков” по TV7 Явор Куюмджиев, депутат от „Коалиция за България” и бивш заместник-енергиен министър.

Той обясни, че цените на тока дори могат да бъдат намалени, когато се разберат основните проблеми в енергетиката и се възприеме нов начин за изчисляване на тъй наречения енергиен микс.

Според Куюмджиев могат да бъдат преосмислени и условията в дългосрочните договори за изкупуване на енергия с фотоволтаичните централи и двете американски ТЕЦ „Марица-Изток”. Техните собственици, както и ЕРП-тата били склонни да преосмислят договорите си, показали го и в разговори със служебното правителство, посочи депутатът.

Друга стъпка, която ще осигури задържане на цените на тока според Куюмджиев, ще бъде новият начин за избор на ДКЕВР от парламента. Той смята, че комисията трябва да стане реален регулатор на пазара, а не регистратор на исканията на участниците в енергийната система.


Относно бъдещето на АЕЦ „Белене” Явор Куюмджиев посочи, че ще се анализира ситуацията с проекта, за да се види какви средства са платени по него и защо правителството на ГЕРБ, като е било против централата в Белене, не е прекратило договора за нея. „Този договор още е валиден и руската страна продължава да работи по него, като задълженията ни продължават да растат”, каза Куюмджиев. Той отново подчерта, че изграждането на втората атомна централа е необходимо, защото след 15 години няма да ги има повечето днес действащи електроцентрали, включително тази в Козлодуй.

Депутатът от левицата съобщи, че парламентът ще възложи на енергийния и на социалния министър да разработят нова схема за осигуряването на енергийни социални помощи, тъй като се отчита, че близо 60% от населението се състои от енергийно бедни хора.
 

източник: http://www.dnes.bg/
Views: 664 | Added by: venko1978 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]