menu
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
форум » Форум за град Елена » Новини от град ЕЛЕНА » “Туризмът е единственото спасение за еленчани” (Здравка МАСЛЯНКОВА-Интервю със кмета на град ЕЛЕНА)
“Туризмът е единственото спасение за еленчани”
venko1978Дата: Friday, 20.08.2010, 01.46 | Съобщение # 1
№1
Група: Администратор
Съобщения: 123
Репутация: 10
Статус: Offline
- Г-н Топалов, как оцелява малка община като Елена в условията на повсеместна криза?
- За мен малки и големи общини няма. Има различни критерии, на чиято база се формират условията за тяхното съществуване. Елена е втората по територия община във Великотърновска област. Елена има най-много населени места на практика от всички 264 общини в България. По единния класификатор имаме 124 населени места, но всъщност са 240 с всички селища, които са закрити и нямат статут на населени места по Закона за устройството на Република България. Общинската ни пътна мрежа е близо 300 км. В момента населението на община Елена е точно 10 777 души. От тях 6399 са регистрирани в град Елена. Останалите хора живеят в малките населени места в общината. Елена е малка като население, но всъщност е голяма по проблеми ,по грижи и по внимание, което трябва да се обръща на общността.
Не обичам думата криза, защото е много неприятна за хората. Ние се намираме в неблагоприятна финансово-икономическа обстановка, а кризата плаши хората. Това са реални процеси, които не подминават и община Елена.
- Как ви се отразява повсеместното затруднение?
- Лошото е, че само за година безработицата в община Елена по официалните данни стигна до 19 %. За 12, месеца ръстът е близо двоен и то отчетен по официалните критерии. Реалната безработица обаче е неизмерима и вероятно е два пъти над официалната.
На практика икономиката в Елена е в голяма стагнация. Реално и пълноценно работят три-четири фирми. Заводът за стъкло “Интериор глас” окончателно, завинаги спря да му пуши комина. Независимо, че и аз съм участвал три пъти в неговото пускане, днес съм изключителен песимист и съм убеден, че този завод никога повече няма да работи. Другите ни фирми и предприятия изпитват изключително големи затруднения. Голям е проблемът в строителния бранш. До м.г. в строителната сфера имаше бум, по Еленския балкан българи и чужденци си купуваха имоти и за строителните ни фирми, дори и малки, имаше работа. Сега на практика и в тази сфера има отлив, фирмите работят на половина от капацитета си, въпреки че имат голям ресурс като механизация, а хората са в бюрото по труда. За радост нямаме фалирали фирми, но много от фирмите преустановиха дейността си.
- Какво днес крепи Елена?
- Основно разчитаме на туристическия бизнес. 62 са категоризираните обекти за настаняване на туристи. Легловата база е близо 1300. Над това число има още доста къщи за гости и места за настаняване, но работят в сивия сектор. В проекта за антикризисната ни програма основно място е отделено на развитието на туризма и категоризацията на всички туристически обекти в общината. В момента и в бъдеще туризмът е основният поминък на местните хора. В сферата на туризма Община Елена разработи и реализира проекта “Подкрепа за устойчиво развитие на туризма в община Елена чрез обмен на най-добри практики за интеграция на културното и природно наследство”. Той е по Оперативна програма “Регионално развитие” за 250 000 лв. Работим с италианските ни партньори в община Монтефалко. Напълно реално е да приложим опита на Монтефалко и при нас и реално да подпомогнем местния туристически бизнес, който е алтернативата за развитие на общината.
 
форум » Форум за град Елена » Новини от град ЕЛЕНА » “Туризмът е единственото спасение за еленчани” (Здравка МАСЛЯНКОВА-Интервю със кмета на град ЕЛЕНА)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: