menu
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
форум » ФОРУМИ » Форум за хората с увреждане/всеки регистриран може да добавя теми!!! » Безопасна ли е алтернативната медицина?
Безопасна ли е алтернативната медицина?
venko1978Дата: Wednesday, 31.10.2012, 15.43 | Съобщение # 1
№1
Група: Администратор
Съобщения: 123
Репутация: 10
Статус: Offline
Безопасна ли е алтернативната медицина? Отговорът на този въпрос се опитва да открие екип от британски експерти. Те констатират, че половината от проучванията, анализиращи ползите от прилагането на хиропрактика, акупунктура и други алтернативни методи на лечение, не обявяват коректно резултатите си и често не съобщават за евентуални неблагоприятни ефекти от използването на подобни терапии.
Вероятно причината се крие в това, че те често се провеждат от „ентусиазирани аматьори“, стремящи се да насърчават повече практиките си, отколкото да тестват хипотези, заявява проф. Едзард Ернст от университета в Екзитър, Великобритания.

Хиропрактиката е насочена към облекчаване на мускулно-скелетни проблеми, чрез манипулации на гръбначния стълб и ставите. Алтернативната терапия е одобрена от британския Национален институт за здраве и клинични постижения като „лечение на болки в кръста“. Проф. Едзард Ернст обаче изчислява, че половината от хората, подложили се на метода, изпитват най-малкото леки нежелани ефекти, като болка в областта на манипулацията.

Докладват се около 700 случая на тежки усложнения, пояснява експертът.

Екипът на проф. Ернст анализира резултатите от 60 рандомизирани контролирани проучвания, които разглеждат метода хиропрактика. Извършени са между 2000 и 2011 г.

Учените откриват, че в голяма част от опитите не се споменава за никакви нежелани ефекти от изследваната терапия.

Според проф. Ернст причината не е защото не са настъпили, а защото изследователите не желаят да ги докладват.

Само едно от общо 60 проучвания представя пълна информация относно честотата, тежестта и продължителността на нежеланите ефекти.

Липсата на такава информация затруднява преценката на хората за ползите от този вид терапии и потенциалните вреди от прилагането им, смятат експерти.

Хиропрактиката понякога може да има фатални последици. Прекалено силен натиск в областта на врата, например, може да доведе до увреждане на артерия, което пък да предизвика инсулт, уточнява проф. Едзард Ернст.

Проучването е публикувано в New Zealand Medical Journal.

източник: http://www.dnes.bg/
 
форум » ФОРУМИ » Форум за хората с увреждане/всеки регистриран може да добавя теми!!! » Безопасна ли е алтернативната медицина?
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: