menu
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
форум » ФОРУМИ » Екологията » ЕКОЛОГИЯ
ЕКОЛОГИЯ
venko1978Дата: Thursday, 10.12.2009, 02.43 | Съобщение # 1
№1
Група: Администратор
Съобщения: 123
Репутация: 10
Статус: Offline

ЕКОЛОГИЯ...
При прочитането на тази дума повечето хора си спомнят някой телевизионен кадър, на който има огромно бунище, завод с комини или протестна демонстрация на група крайно настроени еклози, които замерят полицейските части с "екологично чиста" запалителна смес... Няма да пиша за това!
Ще пиша за вековни гори, бистри планински езера, стада от диви кози и тук там по някой човек!
Ще пиша за най-красивите части на нашите планини, защото именно сред тях практикуваме любимите си спортове.
Та какво им е на тези гори, какво им е на езерата, какво им е на стадата от диви кози? Нали последния път си бяха там? Да бяха, но дали всичко им беше наред? Дали някоя коза не беше "изчезнала в лавина" още преди началото на зимата например? Ще кажат повечето хора: "Е какво толкова, една-две кози, няколко "случайно" съборени дървета, пет-шест пликчета в езерото и по някоя бомбичка от време на време... Гората пак си е там...". Там е наистина, но както е казал мъдрия българин "капка по капка вир става". Другото, което ще си кажат хората по въпроса е нещо от сорта: "Вярно е, че не e хубаво да се замърсява и унищожава природата, но какво мога да направя аз?" В интерес на истината всеки може да направи нещо. Да не си изхвърля фасовете, опаковките от вафли и пликчета от сандвичи дори и в кофите на хижите (Замислете се къде отива после този боклук. Ако си мислите, че се изнася до градското бунище се лъжете...). За пример мога да дам Мартин Неделчев, който след като си изпуши цигарата си изтръсква тютюна и слага фаса в джоба си. Въпреки, че фаса е "мръсен"...
Друго нещо, което всеки може да направи е например да не прави "слайдове" по наведените от снега млади дръвчета. Защото днес те са малки, но именно те ще изградят гората на бъдещето. И ако одерете "кожата им" надали ще оцелеят толкова дълго, за да станат големи и стари като родителите си. Да не говорим пък за рязък завой и прерязване на дръвче със ските или сноуборда. Виждал съм хора, които след като са направили нещо такова даже се хвалят колко остри са им кантовете...
Опазването на природата може да се извършва и чрез най-елементарен израз на лично мнение и следващо от това поведение. Ако няма кой да се възхищава на пиян хижар, който стреля с Калашника по преминаващо високо по билото стадо кози той няма да го прави. Защото ако трябва да сме честни, повечето подобни "прояви" са от най-елементарно желание да се покаже "колко е мъж" накой... Същото важи и за Ваш приятел, който се хвали колко пъстърви е изкарал само с една бомбичка... Другото най-елементарно нещо е ако забележите някакво грубо нарушение на правилата или нещо, което Ви прави силно впечатление да го заснемете и да ни изпратите снимката заедно с описание. Ние на свой ред ще го пубилкуваме а пък може някой друг да го види и т.н.
Та какво да напиша в заключение? Най-важното е никога никой от нас да не забравя, че природата е една невероятно сложна система, за която хората са натрупали много знания, но все още не са изяснили как точно се саморегулира. Това съответно значи, че не можем да бъдем сигурни дали и най-малкото вмешателсто няма да повлече след себе си нещо голямо. Значи и че прекрасните гори се изграждат от отделни дървета и ако искаме и нашите деца и внуци да се наслаждават на тях трябва да се постараем максимално да опазваме всичко, което ни заобикаля - всяко дърво, всяко храстче, всяко диво животно.

Момчил Панайотов, София, 30.12.2002г.

 
форум » ФОРУМИ » Екологията » ЕКОЛОГИЯ
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: