menu
Home » 2010 » April » 6 » Борисов обмисля да развали приватизационни договори с електроразпределителните дружества
14.51
Борисов обмисля да развали приватизационни договори с електроразпределителните дружества


Бойко БорисовСофия /КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов обмисля да развали приватизационните договори с електроразпределителните дружества, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

Борисов подчерта, че ДКЕВР носи отговорност за цените в енергетиката. Той е възмутен как НЕК работи на загуба. НЕК е купувал на 90 лева за мгвч. електронеергия и продавал на 88 лева за мгвч .
В петък /9 април/ премиерът очаква доклади за цените на електроенергията от БЕХ и НЕК. Той е възмутен, че НЕК е купувала ток от АЕЦ „Козлодуй" за 66 лева за мгвч. и електроенергия от американска и италианска компания съответно по 137 лева за мгвч и 126 лева за мгвч.

 


Премиерът обеща да даде повече информация по темата след няколко дни.
На въпрос как гледа на факта, че настоящият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков преди е бил прокурист в едно от електроразпределителните дружества EVN вероятно е знаел за тези схеми, премиерът отговори, че сега Трайчо Трайков му помага. Той подчерта, че когато Трайков е бил прокурист в дружеството е защитавал техните интереси, а сега като министър трябва да защитава интересите на българските потребители. Премиерът заяви, че ще търси къде и колко електроразпределителните дружества са инвестирали. Той изтъкна, че държавата не е получила дивидент от тези предприятия откакто те са приватизирани. Според приватизационните договори държавата държи 33% от капитала на ЕРП-та. Той изтъкна, че НЕК в момента реализира загуба от 1,1 - 1,2 млрд. лева, заради схемата, по която купува и продава в момента.
По повод евентуални промени в кабинета Борисов заяви, че темпото е такова, че "който издържи". „Не сме монархия, че министерския пост да ти се полага", заяви още Борисов. Който не е в крак с деня си отива, категоричен е премиерът.
По повод бъдещата роля на Румяна Желева в политиката, Борисов заяви, че тя не е излизала от нея и заема най-високия пост от десните политици в Европейската народна партия.
Премиерът коментира и проблемите с издаването на новите документи. Той смята, че държавата трябва да поиска компенсация от фирмата „Сименс" . Той не смята, че вътрешният министър Цветанов носи вина за създалата се ситуация. Според него Цветанов е компетентен в много сфери, но в софтуера не.

 

На журналистически въпрос дали ще поиска облекчаване на визовия режим със САЩ на предстоящата си среща с президента Барак Обама, Бойко Борисов отговори, че Гърция 40 години е чакала да паднат визите. Сегашният режим по който се получава виза за Америка е добър и 10-годишната виза дава възможност на хората да останат достатъчно дълго в Америка.

 

72,5 милиона лева печалба за 2009 година отчете БЕХ

 

/КК/

Източник:Информационна агенция КРОСС.

Views: 1077 | Added by: venko1978 | Rating: 0.0/0
Total comments: 1
0  
1 venko1978   (08.04.2010 00.49) [Материал]
wacko

Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]