menu
Home » 2010 » September » 3 » Предизвикват Facebook с отворена платформа
17.05
Предизвикват Facebook с отворена платформа

Социалната мрежа с отворен код Diaspora съобщи в блога си тази седмица, че кодът за нейния така нашумял „Анти-Facebook” софтуер ще бъде пуснат на  септември.

Създадена от екип програмисти от Университета в Ню Йорк, Diaspora вече реализира $ 200 000 чрез микрофинансираща стратегия – взимане на малки суми пари от много хора, предаде technews.bg.

Проектът получи доста медийно внимание, макар че според някои мнения е „въздухарски”. Казва се, че ако екипът е наполовина толкова добър в правенето на софтуер, колкото в създаването на мода, то проектът наистина би бил интересен, а дори и приложим като бизнес, пише CNET News.

Голямото предизвикателство е, че корпоративният сегмент няма крещяща нужда от Facebook с отворен код, нито пък крайните потребители имат желание да създават свои собствени социални мрежи. Това, което те наистина искат от Facebook, е да бъдат по-добре защитени техните данни и да бъде уважаван изборът им относно това как и къде да споделят информацията си – нещо, което компанията вече прави.

А за онези, които искат да си изработят свои собствени социални сайтове, има много опции, включително Ning и Buddypress, както и разширена версия на Drupal и други системи. В допълнение, редица други компании започнаха да разработват сървъри за социални приложения.

Вероятно истинската цел на Diaspora не е успехът на софтуера, а социалният експеримент, с който екипът се зае, за да изпълни проекта. Усилията се увенчаха с успех не само заради реализирането на печалба и привидното разработване на софтуер, но и заради факта, че Facebook беше принуден да се вслушва в потребителите си и да коригира грешките си.

Колкото до самия софтуер, ще трябва да почакаме. Винаги е интересно да видиш нови „open-source” проекти, особено един такъв смел, какъвто Diaspora претендира да бъде.

Views: 882 | Added by: venko1978 | Rating: 0.0/0
Total comments: 1
0  
1 Jennkenzo   (03.07.2012 08.57) [Материал]
This shows real expertise. Thanks for the asnewr.

Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]