menu
Home » 2013 » November » 26 » Здрави и щастливи през студените дни
16.47
Здрави и щастливи през студените дни

Зимните месеци са време на много празници и радост, но също така са физическо и психическо изпитание. Дните са по-студени и къси, а това може да натовари организма ни. Как да чувствате уют в дома и тялото през студените месеци:

Намалете цигарите и алкохола


Пушенето е един от факторите, отслабващи имунната система. Съществува масова заблуда, че консумацията на алкохол загрява тялото. Реално това усещане се появява само при отпиване от любимата напитка, когато кожата ни става по-кръвоснабдена. Но след това тялото рязко изстива, а това води до дискомфорт.

Социализирайте се

Разговорите и събиранията със съседи и приятели ни карат да се чувстваме добре и отвличат вниманието ни от мисли за студения вятър навън. Те намаляват стреса и негативните мисли, което подобрява имунитета. Освен това, обществената активност гори повече калории и затопля тялото. Тя определено е по-полезна от седенето с часове пред телевизора.
 
Пийте вода


При ниските температури тялото намалява отделянето на пот. За да се отървем от натрупването на токсини, трябва да поемаме толкова течности, колкото и през лятото. Хидратирането на сухата кожа с кремове също е задължително.

Поддържайте хигиена

Мийте ръцете си редовно, а когато се приберете вкъщи - и лицето. Проветрявайте помещенията и не пускайте щорите през деня, за да влиза слънчева светлина в жилището. Почиствайте добре приборите и кухненските уреди, за да не станат предпоставка за пренасяне на вируси и бактерии.

Носете си дебелите дрехи

Хората често подценяват началото на студените дни, като продължават да носят някои дрехи и обувки от предходния сезон. Обличайте се добре и не допускайте студения въздух до главата, врата, гърба и ходилата.

Наспивайте се

Студът и мрачното време са фактори, които сутрин ни пречат да станем навреме, чувстваме се отпаднали и замаяни. За да избегнем това неразположение, е хубаво в спалнята да има отопление, макар и минимално. Добре е също така да ограничим стоенето до късно, поне в първите студени дни.

Спортувайте

Тренировките и разходките ще ви отърват от болестите през зимата. Понякога и 10-минутно физическо натоварване е достатъчно. Най-подходящи са кардио тренировките, при които не се използва много сила, но пък прочистват и укрепват организма. Важно е след физическо натоварване да се облечете добре. Ако настинете, ще трябва да започнете цялата процедура отначало.

Хранете се здравословно


Яжте сезонни плодове, сушени ядки, изобщо - не компенсирайте липсата на витамини с повече месни ястия.
Views: 810 | Added by: venko1978 | Rating: 0.0/0
Total comments: 1
0  
1 Rahemeen   (22.05.2014 02.19) [Материал]
Begun, the great internet ediuotcan has.

Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]