menu
Home » Articles » My articles

Филмчета за град Елена

t

Untitled from VENKO1978 on Vimeo.
<
Град Елена видео from VENKO1978 on Vimeo.

Милчо Бонев (дърворезбар) from VENKO1978 on Vimeo.

Еленските дърворезбари-Милчо Бонев

(ВСИЧКИ ВИДЕОТА СА С МАЛКА РЕЗОЛЮЦИЯ)Легенди за град Елена

Има няколко легенди за град Елена, но една от най-интересните е за двама млади влюбени. В нея се разказва, че в девствените вековни гори на Еленския балкан се извивала пътека, по която минала щастлива младоженска двойка- девойката се казвала Елена от село Къпиново, а момъкът Самуил от Твърдица. Разбойници нападнали сватбата на мястото, където сега е град Елена. Похитителят не намерил път към сърцето на девойката и тя паднала убита при Конашкия мост. Погребана е в местността "Кръста”, превърната после в черковище. Самуил бил посечен на края на града и местността била назована "Самуилец". От скръб по своята рожба родителите се заселили тук и основали селото, на което Елена с живота си дарила своето име.

Едно време еленската долина и околността и са били покрити с непроходима девствена гора, в която обитавали много елени; рекичките: Балюва, Казашка, Сълбишка и Чукански дол, които се спущат от околните височини, се събират в долината, образуват по-голяма река – Еленска. В тая долина, в която е разположен града, са слизали от околните горски възвишения елени на водопой в реката и предполагат, че от река или долина населени и града получил названието си Елена.


Малко история за град Елена

A little story about Elena

При разбиването и превземането на гр. В. Търново от турците в 1393 год. и преследването и избиването на търновските боляри, вероятно, някои са избягали из горите и се заселили из поляните. Около град Елена има много селища: Горни и Долни Болерци, поп Бобчевци и други. Предполага се, че са заселени от търновските боляри от тогавашно време. Следователно, заселването на махаличките, посочени по-горе, е предшествало заселването на селището Елена. Това е станало около 1393-1400 г.


За възникването на града едно местно предание казва, че Елена е основана от 12 фамилии, преселени от Златица (Пирдопска околия), между които имало един поп и един ковач. Това било около 1443 год., когато полско-маджарски войски под водителството на крал Владислав ІІІ и трансилванския войвода Йоан Хунияд (известен в народните песни под името Янкул войвода), превзели от турците Белград, смъкнали се в долината на р. Морава... и се отправили по пътя София – Златица за Одрин... Златичани посрещнали християнските войски като освободители, и за да се спасят от турци и еничари, които са щели да им отмъстят, задето са посрещали неприятелски войски, те избягали в Еленския и Котленския балкан. И между населението на близките до Елена колиби е запазено предание, че техните деди са се преселили от Западна България.


Днешния град Елена станал доста отдавна село, защото в една преписка на първата страница на един ръкописен служебник се говори за село Елена под Стара планина в първата половина на ХVІІ в. (1639 г.). До 1860 г. селото и околността му се управлявали от субаш, но от тая дата насам в Елена се назначава мидюр и с това селото се признава за градец.
Source: http://venko-elena.eu/
Category: My articles | Added by: venko1978 (06.11.2009) | Author: Филмчета за град Елена E W
Views: 4613 | Comments: 10 | Tags: Град Елена видео, КОМПЮТРИ И WEB-УСЛУГИ ГРАД ЕЛЕНА, ГР ЕЛЕНА, ГРАД ЕЛЕНА, Легенда за град Елена, филмче за град ЕЛЕНА | Rating: 1.4/7
Total comments: 10
0  
8 venko1978   (22.11.2012 16.14) [Материал]
"We are each of us angels with only one wing, and we can fly only by embracing each other."
Thanks for the replies friends!
<hr>
в превод на предното
"Ние сме ангели ,но всеки от нас има само едно крило и можем да полетим само ако се прегърнем"
Благодаря ви за отговорите приятели!

+1  
7 NIKI   (08.10.2012 13.47) [Материал]
"Friends do not have to be perfect - it is enough that it is a difficult time for us ... And sometimes all you need is a friendly shoulder to which to curl up and paused ..."

0  
10 venko1978   (13.05.2013 23.22) [Материал]
This is very good

0  
6 Emona   (08.10.2012 13.41) [Материал]
Hello! How are you?
I'm glad we're back together

+1  
5 Silviq   (08.10.2012 13.36) [Материал]
Днешния град Елена е супер

0  
9 venko1978   (13.05.2013 23.15) [Материал]
Благодаря ти за коментара Силвия smile

0  
4 Christina   (29.03.2012 12.35) [Материал]
Thanks for the insight. It brigns light into the dark!

+1  
3 Василиса Прекрасна   (10.04.2010 15.43) [Материал]
Вече са много малко хората, които не са чували за Елена. За нейната чистота, за природата, за въздуха, за съхранения балканджийски дух и табеатлък. Някои са привлечени от кулинарните изкушения, които заради специфичния климат могат да бъдат опитани само тук. Други ценят приготвените домашни вина и ракии. Независимо в коя група попадате, трябва да посетите това място.

Освен със спокойствието и чистотата на малкия град, гостолюбивите еленчани вече предприемчиво са създали за вас всякакви удобства, така че да останете доволни и да поискате да се върнете.


0  
2 venko1978   (27.01.2010 01.15) [Материал]
Китният старопланински град Елена се намира в полите на гористия Еленски балкан. Той е разположен в красивата долина на Еленската река. На север се простират Еленските височини, на юг- Балканът. Северно от града е Чуканското бърдо, където нависоко сред борови насаждения се белее сградата на бившето климатично училище. Зад бърдото се издигат редица височини, изградени от варовици, мергели и пясъчници. Намира се на 38 километра южно от Велико Търново, на 230 километра от Варна и 280 километра от София. dry

0  
1 venko1978   (02.01.2010 18.11) [Материал]
biggrin flower good

Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]